Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež sprejema miniaturo Uzdolskega križa (foto: splet)
Papež sprejema miniaturo Uzdolskega križa

Papež počastil Uzdolske žrtve

Svet | 23.04.2018, 10:42 Marjana Debevec

Po sredini splošni avdienci 18. aprila sta zakonca Anica in Slavko Jurić iz Rame papežu Frančišku izročila miniaturo iz lesa Uzdolskoga križa, katerega original se nahaja zraven župnijske cerkve na Uzdolu v Bosni in Hercegovini. Sveti oče je pred miniaturo križa, ki je sestavljen iz 41 majhnih križcev hrvaških žrtev umorjenih 14. septembra 1993 v vasi Uzdol, zaprl oči in v tišini molil zanje. Še posebej je bil vidno pretresen, ko so mu povedali, da je bila najmlajša žrtev, Stjepan Zelić, stara komaj 10 let. Uzdolske žrtve so bile umorjene pred 25 leti ob 5. uri zjutraj v obdobju ene ure samo zaradi tega, ker so bili katoličani.

Miniatura Uzdolskega križa je zamisel prejšnjega uzdolskoga župnika Miljenka Džalte, ki je na velik leseni križ postavil 41 malih križcev z imeni umorjenih samo v enem dnevu v župniji svetega Janeza Krstnika in sicer 14. septembra, ko cerkev obhaja spomin povišanja Svetega križa.

Zanimivo je tudi to, da je sveti oče prav med avdienco govoril o Svetem križu kot podobi krščanske identitete. Poudaril je, da se vse krščansko govorjenje, razmišljanje in gledanje nahaja prav v tem znamenju Kristusove ljubezni.

Pomembno je tudi poudariti, da so bile uzdolske žrtve umorjene pred 25. leti ob 5. uri zjutraj v obdobju ene ure samo zaradi tega, ker so bili katoličani. Na lesenem križu so njihova imena zapisana v obliki kroga in povezanosti, kakor da se med seboj držijo za roke in gredo skupaj v nebesa. Med 41 žrtvami je bilo 12 vojakov, ki so branili vas in 29 civilistov, večinoma starejših in otrok. Vse do danes niti mednarodna sodišča niti sodišče Bosne in Hercegovine niso obsodili zločincov in samega dejanja.

Vsako leto se 14. septembra, na praznik povišanja Svetega križa, sorodniki žrtev in drugi verniki zbirajo v Uzdolu, kjer molijo za žrtve in tudi za storilce grozljivega dejanja, kakor nas vabi sam Kristus. Uzdolski križ je tako postal znak mučeništva in tudi krščanskega odpuščanja.

Uzdolski križ
Uzdolski križ © splet

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...