Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 05:49

Severna Koreja ustavila vse jedrske poskuse, odzivi iz tujine pozitivni, a zadržani

Jedrsko orožje
Foto © Radio Vatikan

Severna Koreja je ustavila vse jedrske preizkuse in ne bo več izstreljevala raket srednjega in dolgega dosega ter medcelinskih balističnih raket. Kot so pojasnili v Pjongjangu, je država z razvojem jedrskega orožja dosegla svoj cilj, zdaj se želi osredotočiti na gospodarski razvoj in normalizacijo odnosov z ostalimi državami. Novico so pozdravili Južna Koreja, Kitajska, Rusija, ZDA, Evropska unija in Združeni narodi. Japonska je zadržana, sporočila je, da bo pozorno spremljala razvoj dogodkov.

Kim Džong Un naj bi se tudi odločil, da bo Severna Koreja v prihodnje sodelovala z mednarodno skupnostjo za zaustavitev jedrskih preizkusov po vsem svetu in da ne bo nikoli prva uporabila jedrskega orožja, niti ga prodajala komu drugemu. Zaveza o ustavitvi razvoja jedrskega programa, ki ga je začel njegov ded, bi pomenila pomembno spremembo politike za mladega 34-letnega voditelja, ki je varnost države utemeljil na jedrskem arzenalu ter je leta jedrsko orožje slavil kot sestavni del legitimnosti in moči svojega režima.

Sosednja Južna Koreja meni, da gre za pomemben napredek pri denuklearizaciji polotoka jutranje tišine. Da bo to dodatno pomagalo k omilitvi razmer na njem, je prepričana Kitajska, da je to priložnost za zmanjšanje napetosti, je dodala Rusija. Da je to zelo dobra novica, je prek Twitterja ocenil predsednik ZDA Donald Trump, ki se bo maja srečal s Kim Džong Unom. Zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini je poudarila, da mora ta korak voditi k popolni, preverljivi in nepovratni denuklearizaciji države. Kot ugotavlja generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, to dokazuje, da je diplomacija način za reševanje konfliktov in ne vojna. Na Japonskem je slišati kritike, da poteza Pjongjanga ni zadostna in zadovoljiva.

Mednarodna organizacija za popolno prepoved jedrskih poskusov je ocenila, da bi morala Severna Koreja razmisliti o podpisu pravno zavezujoče pogodbe o neširjenju jedrskega orožja, saj bi s tem formalizirala današnjo odločitev. K temu so pozvale še ostale ključne države. Nekateri poznavalci ocenjujejo, da izjave Kim Džong Una puščajo odprta vprašanja. Marsikdo dvomijo v njegovo iskrenost, v njegovi povečani diplomatski aktivnosti v zadnjih mesecih vidijo le željo po omilitvi gospodarskih ukrepov proti Pjongjangu.


Ne spreglejte: