Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 06:42

AVDIO: Kolumbija: Farcov politik za 10 ton mamil hotel prodati v Mehiko

Kolumbija
Foto © Wikipedija

V Kolumbiji bodo konec maja predsedniške volitve. Kampanja je že v polnem teku, vse glasnejši pa postajajo kritiki mirovnega sporazuma med vlado in nekdanjo gverilsko skupino FARC. Kot nam je povedal tajnik na nunciaturi v Kolumbiji, dr. Matjaž Roter, je prišlo do več odmevnejših razkritij o pripadnikih FARC-a.

Izvajanje mirovnega sporazuma, ki ga je kolumbijska vlada s Farcom sklenila novembra 2016, že tako ali tako poteka počasi, sedaj na dan prihajajo razkritja o pripadnikih Farca.

»Prejšnji teden so odkrili, da se je eden izmed vodilnih Farcovih gverilcev, sedaj politik, izvoljen senator, dogovarjal o dostavi droge mehiškim kartelom. Govora je bilo o 10 tonah.«

Odkrili so tudi, da nekateri vodilni pripadniki Farca sodelujejo pri razvojnih projektih v državi »in se je odkrila, da je navzoča močna močna korupcija.« Sedaj se bo pokazalo, ali posebno kazensko sodišče za nekdanje pripadnike gverile sploh deluje.

Kolumbija ima težave tudi s približno 1200 pripadniki Farca, ki se niso odločili za mirovni sporazum »in so se sedaj pridružili določenim kriminalnim skupinam. Večina se je sicer pridružila Nacionalni osvobodilni vojski, ELN, s katerimi so v poteku pogajanja v Ekvadorju. Prejšnji teden smo lahko slišali žalostno novico o treh ubitih novinarjih v Ekvadorju. V ozadju tega je bila seveda disidentska skupina nekdanjega Farca,« je dejal dr. Matjaž Roter.

Med drugim je povedal, da je Kolumbija zaradi begunskega vala iz Venezuele zaprosila za mednarodno pomoč, strnil je odmeve na papeževo pismo čilskim škofom, orisal lik salvadorskega nadškofa Oscarja Romera, ki bo kmalu razglašen za svetnika, in spregovoril o pripravah na sinodo o Amazoniji.


Ne spreglejte: