Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Preiskovalci naj bi prizorišče domnevnega kemičnega napada v Siriji obiskali jutri

Svet | 17.04.2018, 15:29

Zadnje dogajanje v Siriji še ni prineslo konkretnih odgovorov, kako naprej. Skupina mednarodnih preiskovalcev bo šele jutri lahko obiskala Dumo, ki naj bi bila pred desetimi dnevi tarča napada z bojnim strupom. Na izrednem zasedanju Organizacije za prepoved kemičnega orožja je ZDA opozorila, da bi Rusija utegnila poseči v dokaze, kar je zanikal njen zunanji minister Sergej Lavrov. Kot je znano, so ZDA, Francija in Velika Britanija prav zaradi incidenta v Dumi konec tedna raketirale cilje v Siriji, s čimer so želele opozoriti režim Bašarja Al Asada, da tega ne bodo tolerirale. Odzivi na dogajanje se še kar vrstijo.

Devet mednarodnih preiskovalcev namerava v Dumi zbrati različne vzorce, da bi lahko ugotovili, ali je bil v tem mestu uporabljen bojni strup in za katero snov je šlo. V Sirijo so prispeli že konec tedna, a Dume za zdaj niso mogli obiskati, Sirija in Rusija, ki skupaj nadzirata mesto, sta namreč opozorili, da je treba prej rešiti varnostna vprašanja, med drugim odstraniti mine na poti. ZDA skrbi, da je Rusija že obiskala prizorišče in posegla v dokaze, a je vodja njene diplomacije za BBC zagotovil, da to ne drži.

Potem ko so ZDA, Francija in Velika Britanija v odgovor na domnevni kemični napad v Dumi raketirale nekatere cilje v Siriji, so se odzvali voditelji tamkajšnjih krščanskih Cerkva. Trije patriarhi so v skupni izjavi obsodili to potezo. Prepričani so, da bi morali pred kakršnimkoli ukrepanjem svoje delo opraviti strokovnjaki. Kot so dodali, za zdaj ni mogoče trditi, da za incidentom stojijo Al Asadove sile. Krščanske Cerkve v ZDA, Franciji in Veliki Britaniji so pozvali, naj tudi one obsodijo zahodno raketiranje ciljev v Siriji ter svoje vlade spodbudijo k delu za mir. Dejstvo, da se ta izmika in da je vojna del vsakdana, žalosti kaldejskega katoliškega škofa v Alepu in predsednika Karitas v Siriji, Antoina Auda. Kot je ocenil, je zadnje dogajanje v državi resno, a življenje gre naprej, med običajnimi ljudmi ni občutka, da je prišlo do prelomne točke. Prepričan je, da je Sirija postala prostor za merjenje moči svetovnih sil. Apostolski vikar v Alepu, škof Georges About Khazen, je prepričan, da je zadnje dogajanje v Siriji razkrilo resnične interese vpletenih v spor in njegovo reševanje. Nadaljnje zahodno raketiranje ciljev v državi bi bilo po njegovem mnenju lahko nevarno, vajeti bi utegnile uiti iz rok. Kot je dodal za agencijo Sir, je lahko edino orožje molitev. Da v Siriji molijo za politično rešitev spora, je za Radio Vatikan poudaril predstojnik samostana svetega Pavla v Damasku in upravitelj glavne župnije latinskega obreda v sirski prestolnici, frančiškanski pater Bahjat Elia Karakach. Opozoril je, da so kljub trpljenju prebivalstva pozivi k miru za zdaj naleteli na gluha ušesa, a veseli ga, da nekateri še ohranjajo upanje, pri čemer je omenil papeža Frančiška. "Mi smo ljudje vere in upanja," je spomnil, a hkrati priznal, da je z najnovejšim dogajanjem med ljudmi narasel strah, da se bo vojna znova okrepila.

Sodelovanje v raketiranju ciljev v Siriji sta morala v domačih parlamentih pojasnjevati francoski predsednik Emmanuel Macron in britanska premierka Theresa May. Macron je na vprašanja o Siriji odgovarjal tudi evropskim poslancem. Kot je poudaril, ni šlo za napoved vojne Al Asadu, ampak za obrambo vrednot.

Vodje političnih skupin v Evropskem parlamentu so ob začetku parlamentarnega zasedanja v Strasbourgu večinoma podprli potezo Zahoda, prepričani so, da kemični napad ne sme ostati nekaznovan. "Ne moremo ignorirati dejstva, da je Sirija še vedno prostor, kjer regionalni akterji in teroristične organizacije sledijo svojim interesom, pri čemer se ne ozirajo na posledice za nedolžne civiliste," je bil jasen predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, a hkrati spomnil na pomen dialoga in diplomacije. Evropske poslance poglobljena razprava o Siriji čaka v tem popoldnevu.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...