Ljubljana, sreda, 16. oktober 2019, 21:34

Alfie: Znova NE premestitvi v Italijo

Transparent v podporo Alfieju Evansu
Foto © vaticannews.va

Britansko prizivno sodišče je zavrnilo zahtevo staršev 23-mesečnega Alfieja Evansa, da bi ga iz bolnišnice v Liverpoolu prepeljala v vatikansko pediatrično bolnišnico Bambino Gesu. Sodniki menijo, da je Alfija, ki trpi za neznano neurodegenerativno boleznijo, nesmiselno ohranjati pri življenju. Starša se bosta sedaj obrnila neposredno na vrhovno sodišče, ki je sicer enkrat že dalo negativno mnenje. Zadnja možnost je Evropsko sodišče za človekove pravice.

Alfiejeva starša 21-letni Tom Evans in 20-letna Kate James pravita, da ne bosta odnehala. »Ne morejo naju zlomiti, ne bova se predala. Alfie, družina in vsi naši podporniki smo močnejši kot kdajkoli. Še naprej se bova borila.«

Članov Facebook skupine, ki se imenuje Alfiejeva vojska, je že več kot 250.000, nekaj sto se jih je v teh dneh zbralo pred bolnišnico v Liverpoolu v njegovo podporo.

Alfiejev oče jih je včeraj prosil, naj prenehajo s shodi, saj so ovirali dostop drugih pacientov, policija pa je prejela nekaj anonimnih prijav o ustrahovanju medicinskih sester.

Bolnišnica je minuli četrtek preprečila, da bi Alfija odpeljali v Italijo. Pripravljeno je bilo že zasebno letalo, a so po alarmu v 15 minutah prišli trije policisti, ki so Tomu Evansu povedali, da je otrok pod skrbništvom sodišča in bo aretiran, če se dotakne sina.

Docent za ustavno pravo na evropski univerzi v Rimu Filippo Vari je za Vatican News dejal, da gre tu tudi za kršitev pravice do svobode gibanja v Evropski uniji. Izgovori sodišča so, da bi otrok trpel med prevozom v drugo bolnišnico in da je zato najboljša rešitev zanj, da odklopijo naprave, ki ga ohranjajo pri življenju. Po Varijevih besedah je odločitev sodišča zaskrbljujoča, saj so bolnišnice, ki so ga pripravljene sprejeti.

»Čeprav ne obstajajo načini zdravljenja, bi ga zdravniki spremljali do naravne smrti,« je dejala predsednica pediatrične bolnišnice Bambino Gesu, Mariella Enoc. Za spoštovanje Alfiejevega življenja se je zavzel tudi papež.

Ne spreglejte: