Ljubljana, ponedeljek, 18. februar 2019, 22:00

Varnostni svet ZN razpravljal o napadu na položaje v Siriji

Sirija, Karitas, vojna
Foto © Caritas Internationalis

Na sedežu Združenih narodov je na zahtevo Rusije potekalo izredno zasedanje Varnostnega sveta o ameriško-britansko-francoskem napadu na tri tarče v Siriji, ki ga izvajalci napada opredeljujejo kot potrebnega in upravičenega, Rusija pa kot kršitev mednarodnega prava. Zahtevala je tudi obsodbo napada, a Varnostni svet resolucije o tem ni podprl.

Ruski veleposlanik pri Združenih narodih Vasilij Nebenzija je obsodil agresijo treh stalnih članic Varnostnega sveta na Sirijo, vendar pa je britanska veleposlanica Karen Pierce to zavrnila in zagotovila, da so bili napadi zaradi uporabe kemičnega orožja v Siriji s strani režima Bašarja Asada pravilni in zakoniti.

Rusija je sestavila predlog resolucije z obsodbo napadov, ki pa ni bila potrjena. Za resolucijo so glasovale tri države, štiri so se vzdržale, osem pa jih je bilo proti.

Po domnevnem kemičnem napadu v Dumi pred tednom dni je Rusija predlagala dve resoluciji proti napadom na Sirijo, vendar ni uspela zbrati niti dovolj glasov za potrditev tudi brez veta drugih stalnih članic.

V napadih po doslej znanih informacijah ni bila zadeta nobena ruska tarča v Siriji.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je na začetku zasedanja pozval države, naj v tem ključnem trenutku delujejo v skladu z ustanovno listino Združenih narodov in mednarodnim pravom, vključno z normami proti kemičnemu orožju.

Ponovil je poziv za preiskavo domnevnega kemičnega napada, vendar to ni v ruskem interesu, saj je Moskva že v začetku tedna blokirala poskus vzpostavitve preiskovalnega mehanizma.

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je zvečer po glasovanju v Varnostnem svetu dejal, da bo Francija že v ponedeljek sprožila pobudo za rešitev sirske krize, tako v Združenih narodih kot na ravni zunanjih ministrov Evropske unije, ki se bodo sestali v Luksemburgu.

Obrambni minister ZDA James Mattis je kmalu po napadih na tri tarče, povezane s kemičnim orožjem, v Siriji dejal, da ne načrtujejo novih operacij ne glede na to, da je predsednik ZDA Donald Trump v napovedi napadov dejal, da bodo ti trajni.

Ne spreglejte: