Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 20:05

ZDA z zavezniki napadli položaje v Siriji

Sirija v vojni
Foto © Radio Vatikan

ZDA, Velika Britanija in Francija so ponoči izvedle natančne napade na položaje sirskega režima Bašarja Asada. Tarča so bila skladišča kemičnega orožja. Rusija je napad obsodila in zahtevala sklic Varnostnega sveta Združenih narodov, sirske oblasti pa so opozorile, da napadi pomenijo kršitev mednarodnega prava.

Napadi so se zgodili ponoči tarče pa so bile vojaške točke blizu Damaska in Homsa, a kot trdi sirska vlada, so v pričakovanju napadov omenjena oporišča evakuirali. Šlo naj bi za raziskovalni center, skladišče kemičnega orožja in poveljniški položaj. Napade je ukazal ameriški predsednik Donald Trump, ki je ponoči nagovoril javnost. »Oboroženim silam ZDA sem ukazal natančne napade na tarče, povezane z zmogljivostmi za kemično orožje sirskega diktatorja Bašarja Asada. Skupna operacija z oboroženimi silami Francije in Združenega kraljestva je v teku. Zahvaljujem se obema,« je dejal Trump.

Britanska premierka Theresa May je pojasnila, da je šlo za usmerjene napade in da je bil cilj uničiti zaloge kemičnega orožja, ne pa zamenjati predsednika Asada, kar očita Zahodnim silam Moskva.

Ruski predsednik Vladimir Putin je najostreje obsodil napad na Sirijo in ga označil za dejanje agresije. To je bilo nad suvereno državo zagrešeno brez odobritve Varnostnega sveta Združenih narodov in ob kršenju ustanovne listine Združenih narodov ter norm in načel mednarodnega prava, so Putinove besede povzeli v Kremlju. Rusija pa je kot stalna članica sklicala izredno sejo Varnostnega sveta.

Trump je sicer v nagovoru ponoči napad argumentiral z napadom s kemičnim orožjem pred enim letom in ponovnim napadom pred nekaj dnevi, pri tem pa odgovornost pripisal tudi Moskvi, ki da ni obrzdala sirskega predsednika. »Asadov režim je spet uporabil kemično orožje, tokrat za pokol v Dumi. Ta pokol je bistvena eskalacija vzorca uporabe kemičnega orožja s strani tega zelo groznega režima,« je ponoči dejal Trump.

Putin se s tem ne strinja. Meni namreč, da je bil kemični napad le uprizorjen, Zahodne sile pa da so vojaško posredovale nekaj ur pred tem, ko naj bi ekipa Organizacije za prepoved kemičnega orožja začela preiskavo domnevnega kemičnega napada na Dumo.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da v času napada zahodnih zaveznic na cilje v Siriji niso uporabili svojih sistemov protiletalske obrambe v tej državi. Se je pa sprožil sirski sistem protiletalske obrambe in prestregel večino od sto raket, ki so se približevale tarčam, so še zatrdili na ruskem obrambnem ministrstvu.

Podporo napadom na Sirijo sta izrazila tako Nato kot Evropska unija. Generalni sekretar vojaškega zavezništva Jens Stoltenberg je dejal, da bodo napadi zmanjšali kemične zmogljivosti sirskega režima. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pa je poudaril, da je unija ob zaveznicah na strani pravice. Podporo je napadom kot potrebnim in ustreznim izrazila tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Na drugi strani je Iran posvaril, da bi napadi utegnili imeti regionalne posledice, zato Teheran meni, da je bil nepremišljen.

Ne spreglejte: