Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 18:44

Macron francoskim škofom: Dajte nam modrost, ne rešitev

Emmanuel Macron
Foto © vaticannews.va

Francoski predsednik Emmanuel Macron je na povabilo francoskih škofov v ponedeljek v Kolegiju sv. Bernarda v Parizu pripravil daljši govor za predstavnike političnega, znanstvenega, gospodarskega in kulturnega življenja.

Približno 400 visokim uradnikom in gostom je dejal, da država potrebuje Cerkev in katoliške ustanove. Od njih ne pričakuje rešitev, ampak modrost ponižnosti. Predsednik francoske škofovske konference, nadškof Georges Pontier, pa je Macrona pozval, naj več naredi za potrebe revnih in gradnjo bolj bratske, pravične in solidarne družbe. Spregovoril je tudi o družini, evtanaziji, migracijah, antisemitizmu in islamofobiji. To je bilo prvič, da je francoski predsednik sprejel takšno povabilo francoske duhovščine v državi, ki zagovarja strogo ločitev med Cerkvijo in državo. Kot je dejal Macron, je s srečanjem kljuboval skeptikom na obeh straneh in poskušal  popraviti vez med obema.

Mehika

Mehiški škofje pa so prvič v zgodovini izjavo naslovili na vse državljane in voditelje Mehike in ZDA. V njej so pozvali k spoštovanju dostojanstva migrantov. Poudarili so, da meja med obema državama ni vojno območje. Sporočilo je posledica odločitve ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da na mejo z Mehiko pošlje pripadnike nacionalne garde, ki naj bi tam ostali, dokler ne bo zgrajen zid.

Ne spreglejte: