Ljubljana, sreda, 17. oktober 2018, 14:28

Se obeta papežev obisk Severne Koreje?

V Vatikan bo v okviru evropske turneje v sredo pripotoval južnokorejski predsednik Mun Dže In. V četrtek ga bo sprejel tudi papež Frančišek, južnokorejski predsednik pa naj bi mu ob tej priložnosti predal vabilo severnokorejskega predsednika.


Frankfurtski knjižni sejem torišče različnih idej

Frankfurt v Nemčiji je tudi letos prizorišče največjega knjižnega sejma na svetu. Za stroko je vrata odprl včeraj, konec tedna se bo med stojnice lahko podala še širša javnost. Tam se mudi tudi urednik knjižnega programa Založbe Ognjišče mag. Božo Rustja, kot nam je zaupal, so takšni dogodki torišče novih idej.


40 tisoč mladih Poljakov molilo za sinodo

Približno 40.000 mladih je minuli konec na Narodnem stadionu v Varšavi molilo za uspeh škofovske sinode o mladih, ki trenutno zaseda v Vatikanu. Na programu dvanajsturnega srečanja so bili molitev, konference in pričevanja, pa tudi koncerti in umetniške predstave. Prireditelji srečanja v Varšavi so povedali, da je šlo za najbolj množično srečanje mladih med zasedanjem tokratne škofovske sinode.


Britansko sodišče: Ni šlo za diskriminacijo

Vrhovno sodišče v Veliki Britaniji je ugodilo pritožbi katoliških lastnikov slaščičarne, ki leta 2014 ni hotela speči torte z napisom »Podprite istospolne poroke«.


Papež se je spotaknil ...

Včerajšnji dan v Vatikanu so zaznamovale tri novice. Še preden bi se ena od njih lahko z raznimi ugibanji razplamtela po medijih, je vatikanski tiskovni predstavnik Greg Burke povedal, da se je papež Frančišek ob vrnitvi iz sinodalne dvorane v dom sv. Marte spotaknil in padel, vendar takoj vstal in je dobro.


Kardinal Puljić po volitvah v BiH: Žalosten sem!

Volitve v Bosni in Hercegovini bodo kot kaže krizo v državi le še poglobile. Potem, ko so vse tri entitete dobile približno enak odstotek, mednarodna skupnost opozarja na neustavnost volitev. Spomnimo, da ustavno sodišče lani kot neustavno opredelilo določila volilnega zakona o načinu posrednih volitev poslancev iz skupščin desetih kantonov v zgornji dom parlamenta Federacije BiH. Da bi moralo priti do spremembe zakona je opozoril tudi sarajevski kardinal Vinko Puljić.


Južnonokorejski voditelj naj bi papežu predal vabilo za obisk Severne Koreje

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in bo 18. oktobra obiskal papeža Frančiška ter mu po poročanju Radia Vatikan, izročil posebno sporočilo severnokorejskega voditelja Kim Jong-una.


Asia Bibi: V čakanju na odločitev vrhovnega sodišča

Vrhovno sodišče v Pakistanu je včeraj obravnavalo primer kristjanke Asie Bibi, ki je zaradi spornega zakona o bogokletju od leta 2010 obsojena na smrt. Trije vrhovni sodniki so prisluhnili argumentom odvetnikov, vendar pa odločitve še niso podali, prav tako niso določili dneva, ko naj bi jo sporočili.


Kardinal Ouellet nadškofu Viganóju: To ne more priti od Svetega Duha!

Prefekt vatikanske Kongregacije za škofe, kardinal Marc Ouellet, se je v odprtem pismu odzval na očitke nekdanjega vatikanskega diplomata, svojega sobrata nadškofa Carla Marie Viganoja, proti papežu in Vatikanu. V zapisu, ki ga je objavil vatikanski tiskovni urad, se Ouellet neposredno obrača na nekdanjega papeškega nuncija v Washingtonu. Ta je Ouelleta konec letošnjega septembra izzval, naj razkrije dokumente, ki naj bi dokazovali domnevno neustrezno ravnanje Vatikana v zvezi z očitki proti nekdanjemu washingtonskemu nadškofu Theodorju McCarricku.


Papež Frančišek: Zakonsko zvezo ogrožajo osebni interesi

Papež Frančišek je tudi ob današnjem prazniku rožnovenske Matere Božje z okna apostolske palače v Vatikanu nagovoril vernike in romarje zbrane na Trgu sv. Petra. Poseben pozdrav je namenil vsem, ki so se k molitvi zbrali v znamenitem svetišču v Pompejih. Ob tem pa znova prosil, da v mesecu oktobru vsak dan molimo rožni venec in ga zaključimo tako z molitvijo »Pod tvoje varstvo pribežimo sveta Božja Porodnica« kot s tisto k nadangelu Mihaelu: »Sv. nadangel Mihael, brani nas v boju zoper zlobnost in zalezovanje hudega duha«, da bi odbili napade hudega duha, ki hoče razdeliti Cerkev, je pojasnil.


Novejše novice | Starejše novice