Ljubljana, sreda, 19. december 2018, 08:28

Andrea Tornielli glavni urednik vseh medijev v Vatikanu

Znotraj Tajništva za komunikacije je nastal uredniški oddelek, za njegovega direktorja je papež imenoval Andrea Torniellija, sicer urednika spletnega portala Vatican Insider, ki ga tudi na Radiu Ognjišče velikokrat navajamo.


Sveta dežela: Za božič le 200 dovolilnic za kristjane iz Gaze

Izraelske oblasti so odobrile 500 dovolilnic za palestinske kristjane iz Gaze za božične praznike v Jeruzalemu, vendar pa so jih do zdaj dejansko izdale le 200.


Med Brusljem in Bukarešto letijo ostre puščice

Z novim letom bo predsedovanje Evropski uniji prvič prevzela Romunija. Mnogi dvomijo, da je država pripravljena na to nalogo, saj se med drugim sooča tudi s številnimi notranjepolitičnimi boji. Med Brusljem in Bukarešto v zadnjih tednih letijo ostre puščice.


Trump podpisal zakon za zaščito kristjanov v Iraku in Siriji

Ameriški predsednik Donald Trump je 11. decembra podpisal zakon za zaščito kristjanov, ki so žrtve genocida na Bližnjem vzhodu. Podpisu zakona, ki ZDA zavezuje k pomoči verskim manjšinam in pregonu storilcev genocida so v Beli hiši prisostvovali nekateri bližnjevzhodni škofje ter predstavniki ameriške škofovske konference.


V Severni Koreji delegacija skupnosti sv. Egidija

Skupnost sv. Egidija nadaljuje svoje delo za mir. V preteklih dneh so se njeni predstavniki mudili v Severni Koreji, kjer izvajajo več svojih programov. Obiskali so štiri mesta in se srečali z visokimi političnimi predstavniki.


Metropolit Epifanija voditelj zedinjene Ukrajinske pravoslavne cerkve

V Kijevu je včeraj potekal sveti sinod, na katerem so ukrajinski pravoslavni voditelji potrdili ustanovitev združene cerkve, neodvisne od Moskovskega patriarhata in izvolili njenega voditelja. Ukrajinsko avtokefalno pravoslavno cerkev bo vodil 39-letni metropolit dosedanjega kijevskega patriarhata Perejaslav Epifanija.


Ob 98. obletnici smrti Božjega služabnika Antona Mahniča

V katedrali v mestu Krk na Hrvaškem so včeraj praznovali dan Božjega služabnika škofa Antona Mahniča ob obletnici njegove smrti. Slovesno somaševanje, kjer se je krškemu škofu Ivici Petanjki in njegovemu predhodniku škofu Valterju Županu pridružilo trideset duhovnikov in redovnikov, je vodil ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Opozoril je na njegovo prizadevanje za resnico in presojanje vsega v luči dobrega in lepega. Spomnil je še, da je bil škof Mahnič vnet častilec Najsvetejšega in velik v sprejemanju in prenašanju križa.


Prebivalci Jemna imajo le eno sporočilo: Želijo končanje državljanske vojne

Ena od držav, v kateri že dolgo vre, je Jemen. Spopadi med vlado v Sani in uporniškimi hutijevci so v slabih štirih letih zahtevali že najmanj 10 tisoč življenj. Zadnji mirovni pogovori na Švedskem so vlili kanček upanja, saj sta sprti strani dorekli vsaj prekinitev ognja v strateško pomembnem pristanišču Hudajda. A do resnejšega izboljšanja razmer je še dolga pot, humanitarna kriza je namreč vse globlja.


Ukrajinska pravoslavna Cerkev bo danes uradno razglasila neodvisnost

Ukrajinska pravoslavna Cerkev bo na današnjem zasedanju potrdila neodvisnost oziroma avtokefalnost, ki jo je napovedala že oktobra letos. Pri tem koraku jo je podprl carigrajski ekumenski patriarhat, zaradi česar je Ruska pravoslavna Cerkev, katere del je bila ukrajinska cerkev do sedaj, prekinila evharistično občestvo s Carigradom.


Pogajalci v Katovicah bi utegnili podaljšati podnebno konferenco

Podnebna konferenca na Poljskem bi morala biti pri koncu. A lahko se zgodi, da bodo pogajalci iz vsega sveta v Katovicah ostali še kakšen dan, saj še niso našli skupnega jezika pri vprašanjih podnebne pomoči državam v razvoju in krepitve ambicij pri zmanjševanju škodljivih izpustov toplogrednih plinov. Knjiga pravil za izvajanje že dogovorjenih zavez naj bi bila tako še daleč od oblike, ki bi pomenila uspeh.


Novejše novice | Starejše novice