Ljubljana, ponedeljek, 18. februar 2019, 21:31

Nasilje teorije spola se širi v Evropi

Francoska škofovska konferenci je objavila kritiko na račun zakonskega dopolnila, po katerem v šolskih obrazcih ne bosta več napisana oče in mati, ampak starš 1 in starš 2. Obenem pa prav tako v Franciji načrtujejo prvo spolno nevtralno otroško igrišče. Kdor se ideologiji spola ne pokori, ga čaka kazen. Tako se je že zgodilo v Veliki Britaniji.


V Barceloni množični protest zaradi sojenja nekdanjim katalonskim voditeljem

V Barceloni je sinoči potekal množični protest zaradi sojenja nekdanjim katalonskim voditeljem. V središču katalonske prestolnice se je po navedbah policije zbralo približno 200.000 ljudi, po navedbah organizatorjev pa okoli pol milijona. Med udeleženci protesta naj bi bil tudi sedanji katalonski predsednik Quim Torra.


V Münchnu poglabljanje razpoke v čezatlantskih odnosih

Na münchenski varnostni konferenci so znova prišla do izraza zelo različna stališča med evropskimi in ameriškimi voditelji glede aktualnih svetovnih vprašanj, od varnosti na Bližnjem vzhodu, odnosov z Rusijo do trgovine. Razpoka v čezatlatnskih odnosih v obdobju ameriškega predsednika Donalda Trumpa pa se tako še poglablja.


Domnevna kraja denarja za človekoljubno pomoč ljudi pognala na ulice

Haiti pretresajo nasilni protesti proti predsedniku Jovenelu Moisu. Zahtevali so že več življenj. Tamkajšnji škofje pozivajo k iskanju skupnega dobrega in rešitve, ki bo upoštevala najboljše interese naroda.


Na konferenci v Münchnu o aktualnih varnostnih izzivih

V bavarski prestolnici se danes začenja tradicionalna že 55. münchenska varnostna konferenca. Ob več sto pomembnih gostih naj bi se konference udeležilo najmanj 35 predsednikov držav ter številni zunanji in obrambni ministri. Slovenijo bodo zastopali predsednik Borut Pahor ter ministra Miro Cerar in Karl Erjavec. Na konferenci pa je pričakovati zlasti razprave o vzpostavljanju novega ravnotežja moči v svetu, voditelji držav pa bodo spregovorili tudi o nekaterih drugih mednarodno aktualnih vprašanjih.


Slovenski državni vrh prepoznal Guaidoja za začasnega venezuelskega predsednika

Juan Guaido je začasni venezuelski predsednik tudi v očeh slovenskega državnega vrha. Po dveh tednih ostrih razprav se je naša vlada le pridružila 23 članicam Evropske unije in tudi velikemu delu ostalega sveta, ki polagajo upe v prvega moža venezuelske skupščine.


AVDIO: Bo predsednik Evropskega parlamenta zaradi neprimernih izjav prisiljen odstopiti?

Aktualni predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani se sooča s pozivi k odstopu. Na nedavni slovesnosti v Bazovíci v Italiji je izrekel besede, ki jih je po besedah predsednika naše države Boruta Pahorja mogoče razumeti kot ozemeljske zahteve. Z njimi je globoko prizadel tako slovenske kot tudi hrvaške državljane. Številni ocenjujejo, da se s svojim opravičilom ni ogradil od njih, pričakujejo, da bo to storil čim prej.


Opravičilo Tajanija za izjave v Bazovici po mnenju nekaterih ni zadostno

V krovnih organizacijah slovenske manjšine v Italiji obsojajo izjave italijanskih predstavnikov na nedeljski slovesnosti v Bazovici ob dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije. Najbolj sporne so bile besede naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija. Obžalujejo tudi nestrpnost, ki so ji Slovenci v Italiji priča vsako leto, odkar pri zahodnih sosedih Slovenije zaznamujejo ta praznik, ne glede na barvo vlade v Rimu. Sem sodi tudi mazaška akcija fašistične študentske organizacije na slovenskih šolah v Gorici za Prešernov dan.


Nato ne namerava nameščati novih jedrskih raket na tleh Evrope

V Bruslju se zbirajo obrambni ministri članic Nata. Danes in jutri bodo pretresali različna aktualna vprašanja, na vrhu seznama sta negotovost pogodbe o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega med Rusijo in ZDA ter pravična delitev bremen.


Papež bo s sveto mašo odprl srečanje o pomoči migrantom

V.d. direktorja tiskovnega urada Svetega sedeža Alessando Gisotti je povedal, da bo papež Frančišek v petek popoldne s sveto mašo odprl srečanje z naslovom Osvobojeni strahu. Na njem bodo sodelovali Tisti, ki sprejemajo migrante in jim nudijo pomoč, med soorganizatorji pa je tudi italijanska Karitas.


Novejše novice | Starejše novice