Ljubljana, četrtek, 26. april 2018, 15:04

Bo vrh Severne in Južne Koreje tlakoval pot dogovoru o trajnem miru?

Vrh voditeljev Južne in Severne Koreje bo zgodovinska priložnost za državi, da končno skleneta trajni mir. Južnokorejski predsednik Moon Jae-in upa, da bosta s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom jutri v obmejni vasi Panmunjom položila temelje za mirovni sporazum. Pritisk predvsem na Seul je velik, saj bo od rezultatov srečanja odvisno tudi na načrtovano srečanje Kima z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.


Dan molitve in posta za izpustitev Asie Bibi

Krščanske skupnosti v Pakistanu so se z veseljem odzvale na povabilo Asie Bibi, da se ji jutri pridružijo pri molitvi in postu za njeno izpustitev. Po več letih zapora zaradi spornega zakona o bogokletju se je zdaj za to mater petih otrok pokazal žarek upanja. Vrhovna sodnica je namreč napovedala, da bo kmalu določila nov datum obravnave njenega primera na sodišču.


Reforma rimske kurije kmalu pripravljena

Reforma vatikanske kurije, ki si jo je za nalogo zadal papež Frančišek, je tik pred zaključkom. Vatikanski tiskovni predstavnik Greg Burke je včeraj sporočil, da je osnutek dokumenta že pripravljen.


Na Bavarskem od junija obvezen križ v javni upravi

Deželna vlada na Bavarskem je sprejela sklep, da mora od junija v prostorih javne uprave viseti križ. Predsednik deželne vlade Markus Söder je med prvimi v torek križ obesil v vhodne prostore svojega urada.


Papež: Krst nas pripravi na boj s hudičem

Papež Frančišek je v današnji katehezi nadaljeval premišljevanje o zakramentu sv. krsta. Medtem ko je prejšnji teden poudaril uvodni del obreda in se posebej ustavil ob znamenju križa, je danes zatrdil, da krst ni čarobna formula, ampak dar Svetega Duha. Dodal pa je še, da h krstu ne gremo sami, ampak nas pri tem dejanju spremlja molitev celotne Cerkve.


Papež počastil Uzdolske žrtve

Po sredini splošni avdienci 18. aprila sta zakonca Anica in Slavko Jurić iz Rame papežu Frančišku izročila miniaturo iz lesa Uzdolskoga križa, katerega original se nahaja zraven župnijske cerkve na Uzdolu v Bosni in Hercegovini. Sveti oče je pred miniaturo križa, ki je sestavljen iz 41 majhnih križcev hrvaških žrtev umorjenih 14. septembra 1993 v vasi Uzdol, zaprl oči in v tišini molil zanje. Še posebej je bil vidno pretresen, ko so mu povedali, da je bila najmlajša žrtev, Stjepan Zelić, stara komaj 10 let. Uzdolske žrtve so bile umorjene pred 25 leti ob 5. uri zjutraj v obdobju ene ure samo zaradi tega, ker so bili katoličani.


Papež Frančišek pozval k prenehanju prelivanja krvi v Nikaragvi

Nikaragva se zaradi reforme pokojninskega sistema že več dni sooča protesti. Ljudi, ki so se podali na ulice, moti, da bodo morali ob napovedanih nižjih pokojninah prispevati več v pokojninsko blagajno. Izbruhnili so spopadi s policijo, ki so zahtevali že več kot 20 žrtev. Na največje proteste v obdobju enajstletnega mandata predsednika Daniela Ortege se je z zaskrbljenostjo odzval papež Frančišek.


Na srečanju CEEC tudi o neurejenem financiranju zasebnih osnovnih šol v Sloveniji

Berlin je v petek in soboto gostil 91. generalno zasedanje Evropske zveze katoliških šol (CEEC). Delegati skoraj 30 evropskih držav so se v Nemčiji znova zbrali po dveh desetletjih. Podrobneje so se seznanili s položajem Katoliške Cerkve in katoliškega šolstva pri gostiteljih ter nato nadaljevali z delom ob temah medverskega in medkulturnega dialoga, avtonomije šolstva in svobode izobraževanja ter evropske ideje. Na dnevnem redu so bile tudi novosti in razmere drugod. Iz Slovenije sta se srečanja udeležila tajnik komisije za šolstvo pri Slovenski škofovski konferenci mag. Tone Česen in Marko Weilguny.


Papež Frančišek mladim Kubancem: Gradite krajevno Cerkev in domovino

Na Kubi so se ta konec tedna srečali odgovorni za mladinsko pastoralo. V video sporočilu jih je nagovoril papež Frančišek, prek njih pa tudi vse mlade v državi. Povabil jih je, naj gradijo tako kubansko Cerkev kot domovino.


Severna Koreja ustavila vse jedrske poskuse, odzivi iz tujine pozitivni

Severna Koreja je ustavila vse jedrske preizkuse in ne bo več izstreljevala raket srednjega in dolgega dosega ter medcelinskih balističnih raket. Kot so pojasnili v Pjongjangu, je država z razvojem jedrskega orožja dosegla svoj cilj, zdaj se želi osredotočiti na gospodarski razvoj in normalizacijo odnosov z ostalimi državami. Novico so pozdravili Južna Koreja, Kitajska, Rusija, ZDA, Evropska unija in Združeni narodi. Japonska je zadržana, sporočila je, da bo pozorno spremljala razvoj dogodkov.


Novejše novice | Starejše novice