Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 20:52

Izšel 80. bilten KKZ

Ob prehodu iz starega leta v novo je izšla jubilejna, 80. številka biltena Krščanske kulturne zveze (KKZ).


Prvo sveto obhajilo v Buenos Airesu

V cerkvi Marije Pomagaj v Slovenski hiši v središču argentinske prestolnice je bilo na praznik Brezmadežene zelo slovesno. Trinajst slovenskih deklic in fatnov je prvič prejelo Jezusa v svoje srce.


Duh ne pozna meja

Katoliška akcija, združenje katoliških izobražencev iz Celovca, Katoliški dom prosvete Sodalitas iz Tinj na avstrijskem Koroškem in Kulturno društvo Mohorjan iz Prevalj vabijo na Novoletno srečanje, ki bo v soboto in nedeljo, 5. in 6. januarja 2019, v Tinjah. Prijave zbirajo do 28. decembra letos.


Znan prejemnik Tischlerjeve nagrade

Krščanska kulturna zveza in Narodni svet koroških Slovencev bosta prihodnjo Tischlerjevo nagrado, ki bo jubilejna, štirideseta, podelila dvornemu svetniku dr. Janku Zerzerju.


Podprli manjšinski tisk

Občinski svet v Trstu je v torek, 11. decembra 2018, izglasoval resolucijo v podporo slovenskemu tisku v Italiji, italijanskemu v Istri ter krajevnemu tržaškemu tisku. Dokument po eni strani izraža zaskrbljenost zaradi napovedanega krčenja sredstev za te medije, po drugi pa poziva tržaškega župana, naj pri vladi in parlamentu v Rimu posreduje, da bi to preprečili, poroča STA.


Veličasten 63. Slovenski dan

V Buenos Airesu je v nedeljo, 25. novembra, potekal 63. Slovenski dan. Prireditev je letos potekala v Slomškovem domu v okraju Ramos Mejija, ki je ob tem praznoval svojo 57. obletnico, ta dan je bil združen tudi s praznovanjem 70-letnice društva Zedinjena Slovenija. Praznovanja se je udeležila tudi skupina romarjev in popotnikov iz Slovenije, ki je bila v tistih dneh v Argentini.


SSO bo še naprej vodil Bandelj

Svet slovenskih organizacij (SSO), ki je ena od krovnih organizacij naše narodne skupnosti v sosednji Italiji, je včeraj v Gorici izvolil novo vodstvo. Za predsednika je bil potrjen dosedanji prvi mož Walter Bandelj.


Obletnici v Slovenski vasi

V argentinski prestolnici, v okraju Lanus, kjer stoji Slovenska vas, so naši rojaki praznovali 66. obletnico Društva Slovenska vas in 59. obletnico blagoslovitve cerkve Marije Kraljice.


50 let slovenskih maš v Milanu

V kapeli sv. Sigismunda blizu bazilike sv. Ambroža v Milanu je upokojeni koprski škof Metod Pirih v nedeljo, 18. novembra 2018, daroval sveto mašo ob 50-letnici slovenskih maš v Milanu. Pogovarjali smo se z župnikom v Štandrežu pri Gorici in vikarju za slovenske vernike v goriški škofiji Karlom Bolčino, ki je zadnja leta prihajal k rojakom v Milano.


Drabosnjakov spominski večer

V Tischlerjevi dvorani Mohorjeve hiše v Celovcu bo nocoj ob 18. uri spominska slovesnot ob 250. obletnici rojstva Andreja Šušterja Drabosnjaka. Pripravljajo jo SPD Drabosnjak Kostanje, Krščanska kulturna zveza, Slovenski narodopisni inštitut Urban Jarnik Celovec, Inštitut za slavistiko Univerze Alpe Adria v Celovcu, Inštitut za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU v Ljubljani.


Novejše novice | Starejše novice