Ljubljana, sobota, 24. avgust 2019, 00:11

Začetek šolskega leta v Argentini

Začetek pouka v slovenskih osnovnih šolah v Argentin
Foto © Lučka Oblak Čop

Polni novih moči in zagona so v Argentini začeli s poukom v sobotnih slovenskih šolah in tudi v Srednješolskem tečaju ravnatelja Marka Bajuka. O tem pišejo v tedniku Svobodna Slovenija iz Buenos Airesa.

V soboto, 24. marca 2018, smo v Slovenski hiši praznovali začetek osnovnih slovenskih šol v Buenos Airesu. Na praznik Marijinega oznanjenja je v cerkvi Marije Pomagaj ob 9.30 uri Robert Brest daroval sv. mašo na čast Svetemu Duhu za božji blagoslov v novem šolskem letu. Najboljši učenci osmih razredov naših šol so nosili zastave. Petje so vodili otroci, ki so bili meseca januarja na počitniški koloniji v Córdobi pod vodstvom ge. Mirjam Mehle Javoršek.

Med berilom in evangelijem smo poslušali, kako je angel Gabrijel oznanil Mariji Jezusovo rojstvo. Med pridigo pa nas je g. Robert z zgodbo kralja, ki je obdaroval pridnega in vestnega tesarja spodbudil, da se moramo čim bolj potruditi, da se v tem šolskem letu dobro učimo in da se potrudimo in hodimo vsako nedeljo k sveti maši. Prošnje so prebrali otroci iz San Martina. Med obhajilom pa je še prišel g. Franci Cukjati.

Pri sveti maši
Pri sveti maši

Po obhajilu smo vsi skupaj zapeli pesem „Jezus moj ljubim te”. Nato je duhovnik podelil blagoslov vsem učiteljem. Povedal je, da so med kolonijo v Córdobi igrali tombolo in nabrali denar za misijone v Zambiji, ki so ga že poslali patru Rozmanu. Sledil je še blagoslov vseh otrok.

Po kratkem odmoru, med katerim so otroci tudi malo malicali, smo se zbrali v dvorani škofa Rožmana, kjer je vse zbrane pozdravil šolski referent g. Marcelo Brula. Sprejeli smo zastave in zapeli himni. Spomnil nas je, da letos praznujemo 70. obletnico prihoda naših prednikov v Argentino in naj ne pozabimo, zakaj smo tukaj. Sledila je zahvala voditeljem kolonije v Córdobi in odhod zastav.

Potem se je pa zastor na odru odprl in nam je Balantičeva šola prikazala igro „Strahovi in pirati”. Najprej so zapeli in zaplesali najmlajši, potem pa so še vsi šolski otroci nastopili z veselim razpoloženjem, s petjem, plesom in igranjem. Pirati so iskali zaklad kapitana na otoku, kjer so bili strahovi. Zato pa so ujeli vnukinjo kapitana, Magdalenko. Končno so odkrili, da je zaklad kapitana bila vnukinja sama. Vsi skupaj so za konec zapeli pesem in tako tudi potrdili geslo, ki so ga napisali na programu „Najboljše bogastvo vsi odkrili smo, da z veseljem, z delom cilj dosežemo”

Predstava Strahovi in pirati
Predstava Strahovi in pirati

Predno smo odšli se je šolski referent zahvalil Balantičevi šoli, voditeljici, učiteljicam, režiseki Ivani Tekavec, staršem in še posebno otrokom. Otroci so naš zaklad. S trudom vseh, naj se še dolga leta zbiramo za začetek osnovnih šol. Naj nam Bog in Marija pomagata, da bomo v verskem duhu ohranjali našo slovensko skupnost, da v njej otroci dobijo kulturo, družbo, tradicijo, zato jo želimo naprej podajati v bodoči rod.

napisala: Marjana Grabnar Petkovšek, več

Novo šolsko leto na SSTRMB

S prenovljenimi silami in v veselem vzdušju smo pričeli letošnjo šolsko dobo na Slovenskem srednješolskem tečaju ravnatelja Marka Bajuka.

V soboto, 10. marca 2018, se je vršil sprejemni izpit za vstopajoče osmošolce. Vsi, ki so se javili, so dobro opravili izpit in tako je vstopilo 14 osmošolcev v srednješolsko srenjo. Letos se nam je pridružila tudi ena dopisna dijakinja iz Junín de los Andes.

Vpisovanje novih dijakov ter ostalih, ki so prestopili v višje letnike se je vršilo 17. marca ob 16. uri v učilnicah srednješolskega tečaja. V navzočnosti razrednikov so prebrali napotke in pravila, katera bodo morali upoštevati skozi leto. Letos se bo udeležilo tečaja 92 dijakov, med katerimi je 50 deklet in 42 fantov.

Pri sveti maši SSTRMB
Pri sveti maši SSTRMB

Po vpisovanju so se ves profesorski zbor, vsi dijaki ter nekateri starši zbrali v cerkvi Marije Pomagaj, kjer se je darovala začetna sveta maša. Daroval jo je g.župnik , Franci Cukjati, ki je poudaril naj se dijaki ne učijo z namenom, da bi dobili dobre ocene. Temveč naj bi se potrudili, da bi z lastno sposobnostjo ter odgovorno opravili vse vaje in naloge in tako poglobili svoje znanje.

Med mašo nas je lepo presenetilo petje dijakov petega letnika, bodočih abiturientov Rasti XLVII, ki so v spremstvu bodočih voditeljev in spremljevalcev na potovanje v Slovenijo, dodali še posebno mogočnost mašni daritvi.

Predno smo odšli s cerkve je ravnatelj, dr. Štefan Godec, izrekel dobrodošlico in sprejemne besede dijakom srednješolskega tečaja.

Kot ob vsakem začetku, prosimo zavetnika slovenskih šol, blaženega škofa Antona Martina Slomška, da bi še dolgo let vztrajali pri cilju, zastavljenem ob ustanovitvi slovenskega srednješolskega tečaja na pobudo dr. Marka Kremžarja: »Ohraniti slovensko besedo in slovenske pesmi«.

avtor: M.O. več

Rast XLVII pri sveti maši
Rast XLVII pri sveti maši

Ne spreglejte: