Ljubljana, ponedeljek, 18. februar 2019, 21:31

Novice iz Clevelanda

0:00
0:00
Rojaki v Clevelandu v narodni noši
Foto © Tone Ovsenik

To je dan, ki ga je naredil Gospod, radujmo in veselimo se ga, je odpev psalma na velikonočno nedeljo in v velikonočni osmini. Ne samo velika noč, toda celotno velikonočno tridnevje je bilo zaznamovano s pobožnostjo v naših župnijah tu v Clevelandu.

Ob velikonočni procesiji je bilo lepo število vernikov oblečenih v narodne noše, to posebno v župniji Marije Vnebovzete in tudi vreme je sodelovalo, saj je posijalo sonce čeprav v mrzlem pomladanskem jutru. V zvonikih so fantje, po slovenskem običaju, lepo pritrkavali ob procesiji. Zanimivo je, da je bil letos izjemen pojav, da smo letos imeli dve polni luni v mesecu marcu. Velika noč je vedno na prvo nedeljo po pomladanski polni luni. Naslednja velikonočna modra luna bo v letu 2037. Zadnja velika noč na 1. aprila je bila leta 1956. Čeprav je bilo vetrovno in mrzlo, nam je Slovencem v Clevelandu uspelo imeti velikonočne pobožnosti v polni pari in lepem bogoslužju. Velika noč je bil dan, ki ga je naredil Gospod in naj se nadalje veselimo v radosti, upanju in obljubi večnega življenja, ki je osrednost našega velikonočnega praznovanja.

V oznanilih je bilo spet videti dobrosrčnost vernikov obeh naših župnij, saj so velikodušno darovali ob velikonočnihpraznikih, kot so tudi darovali za okrašenje naših lepih cerkva.

Velika sobota 2018 v Clevelandu
Velika sobota 2018 v Clevelandu

Gospodovo oznanenje, ko je angel napovedal Mariji, da bo rodila Sina Božjega, je bilo letos praznovano ob prvi priliki, v ponedeljek, 9. aprila. To zaradi velikega tedna in praznovanje velike noči.

Novena božjega usmiljenja, ki jo molijo stanovalci svetoviške vasice od velikega petka, je bila zaključena preteklo nedeljo z češčenjem Najsvetejšega in molitvami ob 17. uri, na praznik Božjega usmiljenja.

Velika noč 2018 v Clevelandu
Velika noč 2018 v Clevelandu

Pomlad se letos kar noče pojaviti v naši deželi. Do sedaj so se temperature vrtele tam pod ničlo in morda par stopinj višje. Ta konec tedna nam obetajo bolj normalne temperature, saj se bodo prvič dvignile tam blizu 20 stopinj. Morda bo pa le pomladno sonce malce ogrelo naše kosti, čeprav so napovedane plohe in veter.

Danes se servira zajtrk s palačinkami v župniji Marije Venbovzete po vseh svetih mašah, ki pa je vedno dobrodošel. To le lepa prilika srečati župljane in prijatelje, ko se zberemo ob mizi in pogovoru.

V Slovenskem narodnem domu v Clevelandu
V Slovenskem narodnem domu v Clevelandu

Po praznikih pa seveda tudi oživi kulturno življenje. Preteklo nedeljo so se oglasile diatonične harmonike v Slovenskem društvenem domu v Euclidu. To je bil pravi praznik glasbenikov. V soboto bo pa praznik slovenske pesmi, ko bo podal svoj koncert mešani pevski zbor Korotan z gosti iz Chicaga. Gostoval bo zbor Špendov in tamkajšnji ansambel Zadnja kaplja bo nato igral za plesno zabavo. Najstarejši zbor v Clevelandu, mešani pevski zbor Zarja, pa priredi svoj pomladanski koncert v soboto, 29. aprila.

Dr. Edi Gobec s svojima knjigama
Dr. Edi Gobec s svojima knjigama

Naš neutrudljivi raziskovalec slovenskih uspehov, dvaindevetdesetletni dr. Edi Gobec, je objavil obširni članek v mesečniku Slovenski ameriški časi o slovenskih astronavtih. Prve tri, dr. Ranolda Šego, dr. Jerry Leningerja in Sunito Williams je že opisal v knjigi, Slovenski ameriški izumitelji in inovatorji. V aprilskih Časih je pa opisal še enega astronavta slovenskih korenin, Randyja Bresnika. Randolph Bresnik ima korenine v vasici Luče v Savinski dolini. Ta članek kot knjiga dr. Edija Gobca Slovenski ameriški izumitelji in inovatorji je zanimivo branje o slovenskih dosežkih ne samo tu v Ameriki, tudi v širnem svetu. Čeprav slovenski Američani štejemo samo eno desetino enega odstotka prebivalstva, smo dali tri odstotke senatorjev (Frank Lausche, Thomas Harkin, George Voinovich in Amy Klobuchar), da ne omenim vseh drugih slovenskih velikanov, katere je odkril in opisal že dr. Edi Gobec. Slovenci smo tudi etnična skupina v Ameriki ki ima najnižjo število ljudi v revščini. Hvala dr. Ediju Gobcu in njegovemu raziskovanju, da smo lahko ponosni na dosežke rojakov tu v tej deželi kot povsod drugod po svetu.

Ne spreglejte: