Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Zamejstvo, avstrijska Koroška (foto: ARO)
Zamejstvo, avstrijska Koroška

16. Koroški kulturni dnevi v Ljubljani

Slovenci po svetu | 13.04.2018, 09:09 Matjaž Merljak

Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva v Ljubljani in Klub koroških Slovencev v Ljubljani v sodelovanju z osrednjima koroškima kulturno-prosvetnima organizacijama, Krščansko kulturno zvezo in Slovensko prosvetno zvezo, tudi letos pripravljata Koroške kulturne dneve v Ljubljani.

Potekali bodo že 16-ič zapored, in sicer med 16. in 23. aprilom 2018. Po tradiciji bodo ponudili razstavo, predstavitev novejših slovenskih koroških publikacij, lutkovno predstavo in zaključni koncert v Cankarjevem domu.

Predsednik Kluba koroških Slovencev v Ljubljani Janez Stergar je naglasil: "Ti dnevi so osrednje stičišče, strnjen prikaz kulturnega ustvarjanja med letom. Če ne bi bili pozitvno sprejeti, ne bi bili šestnajsti. A to ne pomeni, da je predstavitev koroške kulturne dejavnosti omejena le na ta čas in le na Ljubljano."

Tako bo že danes (v petek, 13. aprila 2018) v dvorani Duše Počkaj v Cankarjevem domu v okviru mladinskega festivala Transgeneracije z igro C. J. Johnsona Pasji dnevnik nastopila Mladinska skupina SPD Bilka iz Bilčovsa.

A, če se vrnemo k 16. Koroškim kulturnim dnevom.

V ponedeljek, 16. aprila 2018, ob 18. uri, jih bo uvedla razstava umetniških slik v Galeriji Družina v Ljubljani. Predstavil se bo Hanzi Mlečnik. Umetnik samouk, ki živi v Celovcu in na stari kmetiji v Selah, kjer tudi ustvarja, se bo na postavitvi z naslovom Nekaj je v zraku ukvarjal z nasprotji. "Harmonično združuje dva pola, na primer moderno in staro, mesto in podeželje, pozitivno in negativno, s čimer stvarnosti ne želi samo predstaviti ampak, bi rad preko svojih instalacij izpostavil sodobne družbene probleme," je v razstavni zloženki zapisala Mateja Rihter. Razstavo bo odprla avstrijska veleposlanica v Sloveniji mag. Sigrid Berka, celotne 16. Koroške kulturne dneve pa minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

Na Svetovnem slovenskem kongresu na Cankarjevi 1 v Ljubljani bodo 17. aprila predstavili knjigi Tiha zemlja ter Slovenščina v družini in javnosti - jezikovne iniciative in potreba po njih. Prva predstavlja ljudsko pesemsko izročilo iz Radiš in okoliških krajev, ki ga je zbral in uredil Nužej Tolmaier, glasbeno je pesmi pregledal in uredil Egi Gašperšič; knjigi so priložene tudi tri zgoščenke. Druga pa prinaša prispevke s posveta v Palčavi šiši v Plešcih na Hrvaškem septembra 2016, ki ga je pripravila iniciativa Slovenščina v družini; slednja deluje pod vodstvom Krščanske kulturne zveze na Koroškem in skuša javnost ozaveščati o pomenu družine kot posredovalke jezika in o pomenu družinskega jezika za obstoj jezikovnih manjšin. Predstavili pa bodo tudi knjigo 80 pesmi ob 80-letnici Lenčke Kupper, in dvojezične zemljevide nekaterih koroških občin.

V Mini teatru bo najmlajšim 21. aprila namenjena lutkovna predstava Radovedni slonček. Igro, ki jo je po motivih Rudyarda Kiplinga priredil Tine Varl, izvaja lutkovna skupina Mladi Celovčani SKD Celovec, režijo podpisuje Breda Varl, je še povedal Stergar. Brezplačne vstopnice so na voljo na blagajni Mini-teatra.

Zaključni koncert 23. aprila v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma pa nosi naslov Koroška pesem prek meja. V prvem delu bo prinesel koncert mešanega zbora Akzent, ki deluje pod okriljem SKD Jepa - Baško jezero Loče; zbor bo izvedel polurni program slovenskih narodnih in umetnih pesmi. V drugem delu pa bo ženski pevski zbor Rož predstavil svoj projekt Shiva šiva. Multimedijski koncert združuje 17 pesmi o delu iz vseh koncev sveta, ki ne le da se pojejo v različnih jezikih, ampak iz njih veje tudi duh različnih kultur, glasbenih tradicij in pogledov na svet. Vstopnica po pet evrov je moč dobiti na blagajni Cankarjevega doma, je povedal predsednik Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva Lovro Sodja.

Slovenci po svetu, Kultura
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...