Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 22:29

Velika noč v Lemontu

0:00
0:00
Izdelovanje butaric v Lemonut 2018
Foto © Facebook stran SCC Lemont

"Ohranjanje običajev je njihovo življenje, njihov stik z domovino."

Ohranjanje običajev je prisotno v pripravi na veliko noč in praznovanje praznike med rojaki v Lemontu pri Chicagu v ZDA. Več nam je povedal frančiškanski pater Metod Ogorevc.

V času pred veliko nočjo so imeli praznovanje 100-letnice društva Sveti Križ, ki je del Prekmurskega društva in je v svojih začetkih delovalo kot neke vrste zavarovalnica za rojake.

V tednu pred cvetno nedeljo so izdelovali butarice, eden od rojakov jih je doma naredil kar 120. Vse so bile v prodaji, izkupiček bo za slovenske misijonarje. Na cvetno nedeljo je bilo hladno. Rojaki so se zbrali pred Slovenskim kulturnim centrom, tam blagoslovili zelenje, vsako društvo je bilo prisotno s svojim banderom, otroci slovenske šole so bili oblečeni v narodne noše. V procesiji so odšli do cerkve, kjer so imeli sveto mašo. Med njo so brali pasijon, in sicer po vlogah. Bralce je pripravila Nandi Puc. Nato je bil v Slovenskem kulturnem centru že velikonočni zajtrk, saj se na veliko noč ljudje zberejo po domovih. Tokrat pa jih je bilo toliko, da so bili v kar dveh dvoranah.

Cvetna nedelja 2018 v Lemontu
Cvetna nedelja 2018 v Lemontu

Velika noč 2018 v Lemontu
Velika noč 2018 v Lemontu

Krizmena maša v stolnici je bila že v torek, k njej je prišlo tudi vseh 800 diakonov iz škofije, iz vsake župnije sta bila povabljena dva župljana, ki sta prevzela sveta olja.

Na veliki četrtek, petek in soboto so imeli mašo oz. obrede vsak večer ob 19. uri. V četrtek so po maši bili že z Jezusom v ječi, na veliki petek je bil ob 15. uri po tradiciji križev pot v angleščini, zvečer pa so že začeli krasiti cerkev. Na veliko soboto je bil ob 2. uri popoldne blagoslov jedil, že po maši pa so imeli velikonočno procesijo in nato v dvorani srečanje.

Praznično vzdušje je podkrepilo petje. Pel je zbor Šendov, ki ga je ustanovil p. Vendelin Špendov. To njegovo tradicijo ohranjajo. Za veliko noč zjutraj maša v angleščini za ljudi iz okolice, ob 11. uri pa je bila slovesna slovenska maša.

P. Metod nam je zaupal še velikonočno sporočilo: Vstali Kristus je tisti, ki živi, ki je premagal tisto, kar nas morda tlači, ubija, nas želi stisnit v temo groba ter prinaša novo življenj, to bolj doživljamo, bolj ko smo povezani z njim.

Več fotografij na spletni strani Slovenske katoliške misije v Lemontu

Ne spreglejte: