Ljubljana, ponedeljek, 22. april 2019, 06:57

Krst pri Savici

Krst pri Savici
Foto © KKZ

"Premiera bo v petek, 13. aprila 2018, ob 19.30 v Farnem domu v Bilčovsu."

Krščanska kulturna zveza KKZ in župnija Bilčovs sta pripravila recital Krst pri Savici. Režiser je Aleksander Tomaier, ob spremljavi klavirskega virtuoza Tonča Feiniga nastopa Janko Krištof. Premiera bo ta petek v Bilčovsu na avstrijskem Koroškem, sledilo bo še pet ponovitev.

Župnik v Bilčovsu in dekan ter predsednik Krščanske kulturne zveze Janko Krištof ima namen s svojimi recitali zbujati čut za lepoto slovenske in svetopisemske besede. Krst pri Savici je njegov deveti recitalski projekt.

Organizatorji so še sporočili:

Krst pri Savici je obsežna epsko-lirska pesnitev, ki jo je v drugi polovici leta 1835 napisal slovenski romantični pesnik France Prešeren in z njo postavil Slovencem trajen pesniški spomenik. Vsebina „Krsta“ je pokristjanjevanje Karantancev v 8. stoletju, glavne osebe pa sta pogana Črtomir in Bogomila ter vojvoda kristjanov, Valjhun. Prešeren v pesnitvi Črtomirja in njegove soborce prikaže kot romantične junake, ki ljubijo svobodo in niso pripravljeni se podvreči tujemu jarmu. Njegov veliki nasprotnik je vojskovodja Valjhun, ki z mečem in bojem nasilno širi novo vero. Že šest mesecev trajajo boji in kristjani so v silni premoči.

Recital Krst pri Savici
Recital Krst pri Savici

Črtomir se s svojimi tovariši zateče v Ajdovski gradec pri Bohinju, kjer pride do zadnjega odločilnega spopada, v katerem padejo vsi Črtomirjevi vojščaki in prijatelji. On sam se po izgubljeni bitki zateče na blejski otok, kjer želi še enkrat srečati svojo ljubljeno Bogomilo. Iznenaden mora spoznati, da se je le-ta medtem pustila krstiti in prosi tudi njega, da se s krstom obvaruje gotove smrti. Črtomir se vda in prevzame novo vero ter postane sam oznanjevalec krščanstva. Prešeren je pesnitev pozneje z uvodnim sonetom posvetil svojemu tragično umrlemu prijatelju Matiji Čopu.

Ponovitve recitala Krst pri Savici bodo v petek 20. aprila v farnem domu v Selah, v petek 27. aprila v gostilni Stara pošta na Bistrici pri Zilji, v torek 1. maja v Kulturnem domu v Pliberku, v četrtek 3. maja v Tischlerjevi dvorani v Celovcu in v sredo 16. maja v Domu Sodalitas v Tinjah.

Ne spreglejte: