Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 06:44

Številčno manjši v globine skrivnosti

0:00
0:00
Zbrani na dnevu staršev 2018 v Essnu
Foto © Arhiv slovenske župnije v Essnu

Število rojakov v nemški zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija se zmanjšuje. Nekateri so se odselili v domovino, mnogi so že odšli v večnost. Med tistimi, ki ostajajo, pa so tudi bolniki, ki ne morejo več do cerkve. To se pozna tudi pri obhajanju tako velikega praznika, kot je velika noč.

Slovenski župnik v Essnu Lojze Rajk, ki skrbi tudi za vernike v (nad)škofijah Aachen, Münster in Paderborn, je imel v preteklih mesecih tudi nekaj zdravstvenih težav, tako en mesec ni bilo maš na podružnicah. Tako v postnem času niso imeli kakšne posebne priprave, razen običajnih maš v Altenessnu. 18. marca so imeli dan staršev, 24. marca je bilo tudi skromno praznovanje materinskega dneva.

Na cvetno nedeljo je bila maša združena z nemško župnijo, navzočih je bil nekaj več kot deset Slovencev, popoldne je bila še slovenska maša v Hildnu, tam je bil blagoslov zelenja brez procesije.

Na veliki četrtek je Lojze Rajk somaševal z dvema nemškima duhovnikoma, slovenskih rojakov ni bilo videti v cerkvi, prav tako ne pri bogoslužju velikega petka ob 15. uri. Pridružil se je nemškim faranom in pomagal deliti sveto obhajilo.

Praznovanje dneva staršev v Essnu so začeli v cerkvi
Praznovanje dneva staršev v Essnu so začeli v cerkvi

Pestra pa je bila za slovenskega duhovnika velika sobota. Blagoslov jedil je bil lepo obiskan: ob 9. uri v Hildenu (nadškofija Köln) je prišlo približno 70 ljudi, ob 11. uri v Eschweilerju šestnajst rojakov in ob 15. uri v Krefeldu petdeset (prišlo je tudi več ljudi drugih narodnosti), v Altenessnu ob 16.15 jih je prišlo trideset.

Velikonočno vigilijo so imeli v 40 kilometrov oddaljenem Moersu, udeležba je bila leta - šestdeset rojakov. Sodelovali so tudi člani zbora Slovenski cvet, svečo, ki jo uporabijo pri vigilij, je tudi to leto naredila mežnarica, ki ima moža slovenskega porekla. Vstajenjske maše s procesijo, kar je za Nemčijo nekaj neobičajnega, v cerkvi sv. Janeza Altenessnu se je kljub slabemu vremenu - zato je bila samo v cerkvi - udeležilo petdeset ljudi, v velikonočni ponedeljek je bila še maša v Oberhausnu v kapeli bolnišnice sv. Klemena.

Dan staršev v Essnu 2018
Dan staršev v Essnu 2018

Slovenski župnik Lojze Rajk še naglaša: "Veliko noč smo praznovali bolj tradicionalno, z nekoliko manjšo množico ... Živimo in delamo ter trudimo se po svojih močeh. Te božje danosti, ki so nam poklonjene, s hvaležnostjo sprejemamo."


Ne spreglejte: