Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Zbrani na dnevu staršev 2018 v Essnu (foto: Arhiv slovenske župnije v Essnu)
Zbrani na dnevu staršev 2018 v Essnu

Številčno manjši v globine skrivnosti

Slovenci po svetu | 09.04.2018, 11:19 Matjaž Merljak

Število rojakov v nemški zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija se zmanjšuje. Nekateri so se odselili v domovino, mnogi so že odšli v večnost. Med tistimi, ki ostajajo, pa so tudi bolniki, ki ne morejo več do cerkve. To se pozna tudi pri obhajanju tako velikega praznika, kot je velika noč.

Slovenski župnik v Essnu Lojze Rajk, ki skrbi tudi za vernike v (nad)škofijah Aachen, Münster in Paderborn, je imel v preteklih mesecih tudi nekaj zdravstvenih težav, tako en mesec ni bilo maš na podružnicah. Tako v postnem času niso imeli kakšne posebne priprave, razen običajnih maš v Altenessnu. 18. marca so imeli dan staršev, 24. marca je bilo tudi skromno praznovanje materinskega dneva.

Na cvetno nedeljo je bila maša združena z nemško župnijo, navzočih je bil nekaj več kot deset Slovencev, popoldne je bila še slovenska maša v Hildnu, tam je bil blagoslov zelenja brez procesije.

Na veliki četrtek je Lojze Rajk somaševal z dvema nemškima duhovnikoma, slovenskih rojakov ni bilo videti v cerkvi, prav tako ne pri bogoslužju velikega petka ob 15. uri. Pridružil se je nemškim faranom in pomagal deliti sveto obhajilo.

Praznovanje dneva staršev v Essnu so začeli v cerkvi
Praznovanje dneva staršev v Essnu so začeli v cerkvi © Arhiv slovenske župnije v Essnu

Pestra pa je bila za slovenskega duhovnika velika sobota. Blagoslov jedil je bil lepo obiskan: ob 9. uri v Hildenu (nadškofija Köln) je prišlo približno 70 ljudi, ob 11. uri v Eschweilerju šestnajst rojakov in ob 15. uri v Krefeldu petdeset (prišlo je tudi več ljudi drugih narodnosti), v Altenessnu ob 16.15 jih je prišlo trideset.

Velikonočno vigilijo so imeli v 40 kilometrov oddaljenem Moersu, udeležba je bila leta - šestdeset rojakov. Sodelovali so tudi člani zbora Slovenski cvet, svečo, ki jo uporabijo pri vigilij, je tudi to leto naredila mežnarica, ki ima moža slovenskega porekla. Vstajenjske maše s procesijo, kar je za Nemčijo nekaj neobičajnega, v cerkvi sv. Janeza Altenessnu se je kljub slabemu vremenu - zato je bila samo v cerkvi - udeležilo petdeset ljudi, v velikonočni ponedeljek je bila še maša v Oberhausnu v kapeli bolnišnice sv. Klemena.

Dan staršev v Essnu 2018
Dan staršev v Essnu 2018 © Arhiv slovenske župnije v Essnu

Slovenski župnik Lojze Rajk še naglaša: "Veliko noč smo praznovali bolj tradicionalno, z nekoliko manjšo množico ... Živimo in delamo ter trudimo se po svojih močeh. Te božje danosti, ki so nam poklonjene, s hvaležnostjo sprejemamo."

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...