Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Velika noč v Hamiltonu

Slovenci po svetu | 06.04.2018, 00:17 Matjaž Merljak

Duhovna priprava na velikonočno praznovanje je bila tudi v slovenski župniji Svetega Gregorija Velikega v Hamiltonu. Tam je veliki petek bolj prazničen dan kot velikonočni ponedeljek, nam je v velikonočni oddaji Slovencem po svetu in domovini povedal župnik Drago Gačnik.

V četrtek in petek pred cvetno nedeljo, 22. in 23. marca, je bila priložnost za prejem zakramenta odpuščanja - sveto spoved. Spovedovala sta Rok Gajšek iz Slovenije in Leopold Valant iz Toronta. Oba dneva je bila tudi molitev križevega pota.

Na cvetno nedeljo so se zbrali v dvorani za blagoslov zelenja. Tudi kakšna butara se je našla vmes. Nato je bila sveta maša v cerkvi, kjer so po vloga brali pasijon, pel je slovenski zbor. Drago Gačnik je ta dan obiska tudi podružnici: Sava pri Breslavu in London pri Kitchenerju.

Cvetna nedelja v Hamiltonu
Cvetna nedelja v Hamiltonu © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

V ponedeljek velikega tedna je bila v stolnici krizmena sveta maša. Ob škofu se ta dan zbere večina duhovnikov, stalnih diakonov in bogoslovcev. Na veliki četrtek so v župniji imeli mašo Jezusove zadnje večerje. Obisk je bil zaradi slabega vremena slabši. Po maši so s pesmijo in molitvijo počastili Jezusa na Oljski gori.

Na veliki petek v Kanadi nihče ne dela, trgovine so zaprte. Zato so ob treh popoldne imeli bogoslužje, ki je potekalo dvojezično, razdeljeno v tri glavne dele: poslušanje božje besede - branje Gospodovega trpljenja po Janezu, drugi del so slovesne prošnje in nato češčenje križa z obhajilom. Po obredih je Slovenska šola vabila na ribje kosilo v dvorano - kot je to navada zadnjih nekaj let. Letos je prišlo več kot 300 ljudi.

Na veliko soboto so zjutraj izpostavili Najsvetejše za molitev pri božjem grobu. Župnik pa je najprej odšel v 140 kilometrov oddaljeni London v cerkev St. John the Divine, da je blagoslovil jedi, nato pa še k društvu Sava. Pri sv. Gregoriju so bili blagoslovi trije in to v popoldanskem času. Zvečer pa so imeli velikonočno vigilijo. Po maši so imeli krajšo procesijo v cerkvi.

Olga Glavač med krašenjem cerkve
Olga Glavač med krašenjem cerkve © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Tudi tokrat je za lepo okrasitev cerkve poskrbela Olga Glavač. Vsako leto najde nekaj novega, izvirnega, doma izdelanega.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...