Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 06:41

Velika noč v Hamiltonu

0:00
0:00
Cerkev v Hamiltonu
Foto © Arhiv slovenske župnije v Hamiltonu

Duhovna priprava na velikonočno praznovanje je bila tudi v slovenski župniji Svetega Gregorija Velikega v Hamiltonu. Tam je veliki petek bolj prazničen dan kot velikonočni ponedeljek, nam je v velikonočni oddaji Slovencem po svetu in domovini povedal župnik Drago Gačnik.

V četrtek in petek pred cvetno nedeljo, 22. in 23. marca, je bila priložnost za prejem zakramenta odpuščanja - sveto spoved. Spovedovala sta Rok Gajšek iz Slovenije in Leopold Valant iz Toronta. Oba dneva je bila tudi molitev križevega pota.

Na cvetno nedeljo so se zbrali v dvorani za blagoslov zelenja. Tudi kakšna butara se je našla vmes. Nato je bila sveta maša v cerkvi, kjer so po vloga brali pasijon, pel je slovenski zbor. Drago Gačnik je ta dan obiska tudi podružnici: Sava pri Breslavu in London pri Kitchenerju.

Cvetna nedelja v Hamiltonu
Cvetna nedelja v Hamiltonu

V ponedeljek velikega tedna je bila v stolnici krizmena sveta maša. Ob škofu se ta dan zbere večina duhovnikov, stalnih diakonov in bogoslovcev. Na veliki četrtek so v župniji imeli mašo Jezusove zadnje večerje. Obisk je bil zaradi slabega vremena slabši. Po maši so s pesmijo in molitvijo počastili Jezusa na Oljski gori.

Na veliki petek v Kanadi nihče ne dela, trgovine so zaprte. Zato so ob treh popoldne imeli bogoslužje, ki je potekalo dvojezično, razdeljeno v tri glavne dele: poslušanje božje besede - branje Gospodovega trpljenja po Janezu, drugi del so slovesne prošnje in nato češčenje križa z obhajilom. Po obredih je Slovenska šola vabila na ribje kosilo v dvorano - kot je to navada zadnjih nekaj let. Letos je prišlo več kot 300 ljudi.

Na veliko soboto so zjutraj izpostavili Najsvetejše za molitev pri božjem grobu. Župnik pa je najprej odšel v 140 kilometrov oddaljeni London v cerkev St. John the Divine, da je blagoslovil jedi, nato pa še k društvu Sava. Pri sv. Gregoriju so bili blagoslovi trije in to v popoldanskem času. Zvečer pa so imeli velikonočno vigilijo. Po maši so imeli krajšo procesijo v cerkvi.

Olga Glavač med krašenjem cerkve
Olga Glavač med krašenjem cerkve

Tudi tokrat je za lepo okrasitev cerkve poskrbela Olga Glavač. Vsako leto najde nekaj novega, izvirnega, doma izdelanega.


Ne spreglejte: