Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 05:48

Velika noč v Buenos Airesu

Velika noč 2018 v Slomškovem domu v Buenos Airesu, foto © Facebook Slomškovega doma
Velika noč 2018, Slomškov dom
Foto © Facebook Slomškovega doma

V slovenski skupnosti v Argentini so se v postnem času zavzeto pripravljalil na veliko noč. Ta največji krščanski praznik so tudi praznovali v veselem in radosnem vzdušju na pragu jeseni na južni polobli.

Več o pripravah in praznovanju v Buenos Airesu, še posebej v Slomškovem domu v okraju Ramos Mejija, nam je povedala tamkajšnja rojakinja Helena Loboda Oblak.

Vsak petek zvečer je bil v Slomškovem domu križev pot s sveto mašo. Predzanji petek premišljevanje pripravijo mladi, t.i. mladci in mladenke, stari med 12 in 15 let, zadnji petek pa mladi od 15-ega leta naprej. Oboji pripravijo tudi petje in odtisnejo besedila pesmi, da lahko sodelujejo vsi navzoči.

Na četrtek pred cvetno nedeljo se tudi po drugih krajih zbrejo mame in stare mame ter mladi, da pletejo butarice. To pletejo še po starem načinu: vpletejo naravne, modre in rdeče pobarvane oblance, oljčne vejice, liste bršljana in ciprese.

Za cvetno nedeljo so svete maše po vseh okrajih. V Slomškovem domu je blagoslov butaric in oljčnih vejic na dvorišču, v procesiji po vrtu se nato preselijo v gornjo dvorano, kjer je sveta maša. Vsako leto mladina pripravi veliko butaro, visoka je kar meter in osemdeset centimetrov. Vedno jo nosita fant in dekle v narodni noši. Običaj ohranjajo, da tudi mladi čutijo, kako je pomebno ohranjanje slovenskih navad.

Blagoslov velikonočnih jedi
Blagoslov velikonočnih jedi

Pel je zbor Ex Corde
Pel je zbor Ex Corde

Obredi velikega tedna potekajo v Slovenski hiši, v slovenski cerkvi Marije Pomagaj. Na veliki četrtek je slovesno mašo ob 20. uri vodil Robert Brest, pela je slovenska mladina, z zanimanjem so spremljali obred umivanja nog ’dvanajstim apostolom’. Vsi otroci, ki bodo letos šli k prvemu svetemu obhajilu, so prejeli poseben blagoslov in kruh za domov. Po sveti maši in prenosu Najsvetejšega je bila molitvena ura: najprej so molili možje in žene pod vodstvom dr. Jureta Rodeta, nato so premišljevanje pod vodstvom Francija Cukjatija in Roberta Bresta imeli še mladi. Ti so imeli nato poseben program na veliki petek.

Na veliki petek so rojaki doma po lepi slovenski navadi barvali pirhe, ob treh popoldne so molili na čast Jezusovemu trpljenju, ob 19h so se znova zbrali v Slovensi hiši. Med obredom je pel slovenski zbor iz San Justa, križev pot je letos pripravila mladina iz Slomškovega doma.

Otroci Slomškovega doma
Otroci Slomškovega doma

Na veliko soboto je bil po vseh središčih blagoslov velikonočnih jedi (potica, šunka, pirhi, hren), na voljo je bila blagoslovljena voda. Ob devetih zvečer je bila v Slovenski hiši slovenska sveta maša, pel je zbor Ex Corde iz Slomškovega doma.

V nedeljo zjutraj so slovesne maše po okrajih – v Slomškovem domu je bila ob 10. uri. Pel je zbor Ex Corde, nato je bil skupni zajtrk za vse navzoče, nato družine praznujejo v svojem krogu. Letos so bili prosti tudi za velikonočni ponedeljek, saj je bil državni praznik, ko so se spominjali padlih na Malvinskih otokih.

Pri velikonočnem zajtrku
Pri velikonočnem zajtrku


Ne spreglejte: