Ljubljana, ponedeljek, 18. februar 2019, 22:05

Praznik kulture v Frankfurtu

Med rojaki v Frankfurtu je bila tudi letošnja prva februarska nedelja v znamenju prireditve ob slovenskem kulturnem prazniku.


Umrl je Tomaž Pavšič

V Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani je v soboto, 9. februarja 2019, po dolgi in hudi bolezni v 88. letu starosti umrl Idrijčan, profesor slovenščine, primorski kulturni delavec, publicist, politik in velik domoljub ter velik prijatelj Slovencev v Italiji Tomaž Pavšič.


Ambasadorke jezika in kulture

V Šempetru pri Gorici, Gorici in Ljubljani je potekal desetdnevni seminar za učiteljice in učitelje sobotnih šol slovenščine in drugih predmetov v slovenščini iz čezoceanskih držav. Prišlo je 17 udeleženk iz Argentine, Kanade, Egipta in Avstralije. Ob zaključku jih je nagovoril minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik.


Skrb pred ukinitvijo slavistike v Celovcu in Gradcu

Osrednje politične organizacije koroških Slovencev (Narodni svet koroških Slovencev, Zveza slovenskih organizacij in Skupnost koroških Slovenk in Slovencev) so naslovile skupno pismo zveznemu ministru za izobraževanje, znanost in raziskovanje Heinzu Faßmannu, v katerem soglasno nasprotujejo morebitnemu krčenju učnih enot na inštitutih slavistike univerz v Celovcu in Gradcu. Pismo objavljamo v celoti.


Florjanu Lipušu zlati red za zasluge

Slovenski pisatelj z avstrijske Koroške Florjan Lipuš je na slovesnosti v predsedniški palači v Ljubljani iz rok predsednika Boruta Pahorja prejel državno odlikovanje za zasluge za izjemen prispevek k slovenski književnosti ter za nov in svež pogled na slovenstvo.


Umrl je Vinko Ovijač

V četrtek, 7. februarja 2019, popoldne je v Cardinal Stepinac Village v St. John's Parku umrl Vinko Ovijač, star 97 let.


Umrl je Mario Gariup

Slovenska skupnost v Italiji je izgubila še enega izmed zadnjih Čedermacov. V petek, 1. februarja 2019, je po daljši bolezni v 79. letu starosti umrl župnik v Ukvah v Kanalski dolini Mario Gariup.


Bo manjšina dobila svoje mesto v Rimu?

V Italiji prihaja do sprememb ustave. Tako se bo zmanjšalo število parlamentarcev v Rimu. Slovenska manjšina si prizadeva zagotoviti svoje mesto v senatu in poslanski zbornici. Slovenska senatorka Tatjana Rojc je zato v četrtek vložila tri amandmaje, stranka Slovenska skupnost (SSk) pa dva preko Južnotirolske ljudske stranke (SVP). Svet slovenskih organizacij (SSO) pravi, da je zdaj enkratna priložnost za zagotovoljeno zastopstvo v italijanskem parlamentu. Njegovo sporočilo objavljamo v celoti.


40. Tischlerjeva nagrada

Krščanska kulturna zveza KKZ in Narodni svet koroških Slovencev NSKS sta v petek, 25. januarja 2019, podelila letošnjo najvišjo nagrado rojakov na severni strani Karavank. Prejel jo je dolgoletni predsednik KKZ dr. Janko Zerzer (1935) za življenjsko delo na kulturnem, političnem, publicističnem in pedagoškem področju.


Rojstvo novih domovin v Cerknici

V knjižnici Jožeta Udoviča v Cerknici bodo danes odprli razstavo Rojstvo novih domovin. Na njej je prikazana bogata ustvarjalnost Slovencev v begunskih taboriščih po drugi svetovni vojni v Italiji in Avstriji. Gre za potujočo razstavo, ki sta jo pripravili Narodna in univerzitetna knjižnica in Rafaelova družba.


Novejše novice | Starejše novice