Ljubljana, sreda, 19. december 2018, 13:07

Duh ne pozna meja

Katoliška akcija, združenje katoliških izobražencev iz Celovca, Katoliški dom prosvete Sodalitas iz Tinj na avstrijskem Koroške in Kulturno društvo Mohorjan iz Prevalj vabijo na Novoletno srečanje, ki bo v soboto in nedeljo, 5. in 6. januarja 2019, v Tinjah. Prijave zbirajo do 28. decembra letos.


Znan prejemnik Tischlerjeve nagrade

Krščanska kulturna zveza in Narodni svet koroških Slovencev bosta prihodnjo Tischlerjevo nagrado, ki bo jubilejna, štirideseta, podelila dvornemu svetniku dr. Janku Zerzerju.


Podprli manjšinski tisk

Občinski svet v Trstu je v torek, 11. decembra 2018, izglasoval resolucijo v podporo slovenskemu tisku v Italiji, italijanskemu v Istri ter krajevnemu tržaškemu tisku. Dokument po eni strani izraža zaskrbljenost zaradi napovedanega krčenja sredstev za te medije, po drugi pa poziva tržaškega župana, naj pri vladi in parlamentu v Rimu posreduje, da bi to preprečili, poroča STA.


Veličasten 63. Slovenski dan

V Buenos Airesu je v nedeljo, 25. novembra, potekal 63. Slovenski dan. Prireditev je letos potekala v Slomškovem domu v okraju Ramos Mejija, ki je ob tem praznoval svojo 57. obletnico, ta dan je bil združen tudi s praznovanjem 70-letnice društva Zedinjena Slovenija. Praznovanja se je udeležila tudi skupina romarjev in popotnikov iz Slovenije, ki je bila v tistih dneh v Argentini.


SSO bo še naprej vodil Bandelj

Svet slovenskih organizacij (SSO), ki je ena od krovnih organizacij naše narodne skupnosti v sosednji Italiji, je včeraj v Gorici izvolil novo vodstvo. Za predsednika je bil potrjen dosedanji prvi mož Walter Bandelj.


Obletnici v Slovenski vasi

V argentinski prestolnici, v okraju Lanus, kjer stoji Slovenska vas, so naši rojaki praznovali 66. obletnico Društva Slovenska vas in 59. obletnico blagoslovitve cerkve Marije Kraljice.


50 let slovenskih maš v Milanu

V kapeli sv. Sigismunda blizu bazilike sv. Ambroža v Milanu je upokojeni koprski škof Metod Pirih v nedeljo, 18. novembra 2018, daroval sveto mašo ob 50-letnici slovenskih maš v Milanu. Pogovarjali smo se z župnikom v Štandrežu pri Gorici in vikarju za slovenske vernike v goriški škofiji Karlom Bolčino, ki je zadnja leta prihajal k rojakom v Milano.


Drabosnjakov spominski večer

V Tischlerjevi dvorani Mohorjeve hiše v Celovcu bo nocoj ob 18. uri spominska slovesnot ob 250. obletnici rojstva Andreja Šušterja Drabosnjaka. Pripravljajo jo SPD Drabosnjak Kostanje, Krščanska kulturna zveza, Slovenski narodopisni inštitut Urban Jarnik Celovec, Inštitut za slavistiko Univerze Alpe Adria v Celovcu, Inštitut za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU v Ljubljani.


SSK širi krog področij strokovnih konferenc

Svetovni slovenski kongres SSK bo jutri in v petek, 29. in 30. novembra 2018, v Ljubljani pripravil prvo konferenco slovenskih računovodij, revizorjev in davčnih svetovalcev iz sveta in Slovenije. Gre sicer že za 37. vseslovensko strokovno srečanje te vrste, ki ima za osnovni namen povečati kroženje znanja, stikov in sodelovanja med slovenskimi strokovnjaki, ki delajo v tujini in domovini.


110 let šolskih sester v Št. Jakobu

Pred 150 leti je bila ustanovljena kongregacija Šolskih sester svetega Frančiška Kristusa kralja. Že skoraj 130 let oblikujejo narodno, cerkveno in družbeno podobo avstrijske Koroške. Od tega 110 let vodijo konvent oz. samostan v Št. Petru pri Št. Jakobu v dolini Rož. Tako spremljajo generacije mladih na poti izobraževanja in odraščanja.


Novejše novice | Starejše novice