Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 05:45

V Zavodu svetega Stanislava olimpijada katoliških študentskih domov

Olimpijada katoliških študentskih domov
Foto © www.stanislav.si

Športni dvorani Zavoda svetega Stanislava sta včeraj gostili 16. olimpijado - športno srečanje študentov katoliških študentskih domov. V večerno nočnih urah se je pomerilo kar 38 različnih ekip - 16 v odbojki, 12 v košarki in 10 v nogometu.

"Ves čas je bilo v obeh dvoranah tekmovalno prijateljsko vzdušje," je poudarila ravnateljica Študentskega doma Janeza Frančiška Gnidovca Nada Zupančič. Kot je dodala za naš radio, so njeni varovanci skupaj s koordinatorji iz ostalih domov odlično izpeljali organizacijo. "Poleg tekmovalnega dela in kratkega programa so študentje organizirali srečelov in sredstva namenili misijonarju Stanetu Rozmanu za opremo novih učilnic v Zambiji. Zbrali pa so tudi precej šolskih potrebščin, žog in sanitetnega materiala za najrevnejše v Etiopiji, študentje iz Maribora pa so s peko in prodajo palačink zbirali sredstva za sirotišnico v Bosanskem Varešu."

V katoliških študentskih domovih po besedah Zupančičeve vseskozi spodbujajo rekreacijo, tako tek v naravi kot tudi skupinske igre, kot so odbojka, košarka in nogomet. "V zadnjem času tudi nevroznanost potrjuje star antični rek »zdrav duh v zdravem telesu«, da gibanje pomembno vpliva na delovanje možganov. Telesna vadba tako pozitivno vpliva na študijske rezultate, saj spodbuja nastanek novih možganskih celic in povezav med njimi. Pozitivno vpliva tako na spomin kot na počutje. To so včeraj študentje tudi okusili," je prepričana Zupančičeva.

Študentje že vabijo letošnje maturante, da se jim prihodnje leto pridružijo. Vsi, ki se zanimate za bivanje v katoliških študentskih domovih, že lahko pošljete prošnjo ali poiščete informacije na spletih straneh www.stanislav.si in unipas.si.


Ne spreglejte: