Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 06:14

V ŽIVO: NSi s kongresom do novega vodstva in volilnega programa

Kongres NSi
Foto © www.nsi.si

Več kot 400 delegatk in delegatov danes na kongresu Nove Slovenije volii novo vodstvo. Za mesto predsednika je samo ena kandidatura, to je dosedanji vršilec dolžnosti predsednika Matej Tonin, ki je stranko vodil od odstopa Ljudmile Novak. Ta je za naš radio pred kongresom spregovorila o pomembnosti krščanske demokracije za Slovenijo.

Ljudmila Novak: Krščanski demokrati spoštujemo stvarstvo, človeka, družino, svoje korenine, narod in slovensko kulturo, domovino in državo kateri pripadamo

"Krščanska demokracije je v Evropi odigrala najpomembnejšo vlogo pri graditvi mostov na ruševinah druge svetovne vojen in pri ponovni vzpostavitvi zaupanja in sodelovanja med narodi in državami. Krščanska demokracija je odigrala zelo pomembno vlogo pri nastajanju samostojne Slovenije. Bila je vodilna stranka pri graditvi temeljev nove države. Nova Slovenija, krščanski demokrati nadaljujemo s takšno državotvorno politiko svojih predhodnikov. Politično delovanje postavljamo na temelje krščanskih in občečloveških etičnih in moralnih načel. Za nas je politika delo za skupno dobro in služenje ljudem. Pri tem zagovarjamo načelo, da smo pred zakonom vsi ljudje enaki in enakovredni člani družbe. Delo je vrednota, zato ga je treba opravljati odgovorno in pošteno. Vsako pošteno delo zasluži tudi pošteno plačilo. Kdor pa se zaradi različnih okoliščin znajde v stiski pa mu je država dolžna pomagati, kakor tudi mi kot posamezniki. Krščanski demokrati spoštujemo stvarstvo, človeka, družino, svoje korenine, narod in slovensko kulturo, domovino in državo kateri pripadamo. Zagovarjamo pravico vsakega človeka do življenja od spočetja do naravne smrti. Želimo sodelovati z vsemi dobronamernimi in poštenimi ljudmi in politiki, ne glede na spolno, narodnostno ali versko opredelitev. Krščanski demokrati se zavedamo svoje odgovornosti za prihodnost slovenskega človeka in naše mlade države. Zato tudi tako intenzivno iščemo rešitve za vse izzive in probleme, ki jih mora politika vsakodnevno reševati, še posebej pa na dolgi rok, če hočemo ohraniti našo lepo domovino tudi prihodnjim rodovom. Krščanska demokracija v Sloveniji je porok za normalno politiko in za državo, ki ima svetlo prihodnost," je Ljudmila Novak dejala za Radio Ognjišče.

Na kongresu NSi več kot 400 delegatov

Na kongresu NSi v Grosupljem pričakujejo približno 500 ljudi, med njimi približno 400 delegatov, nam je povedal glavni tajnik NSi Robert Ilc. Delati bodo volili tudi novo sestavo izvršilnega in nadzornega odbora ter razsodišča. Na podpredsedniških mestih v stranki pa ni pričakovati zamenjav. Kot napovedal Tonin, bo za podpredsednika, ki ju po izvolitvi predsednika na njegov predlog imenuje svet stranke, ponovno predlagal podjetnico in raziskovalko Marijo Rogar ter direktorja enega od telekomunikacijskih podjetij Valentina Hajdinjaka.

Na kongresu bodo tudi predstavili kandidate za volitve v DZ in potrjevali volilni program, njegov osnutek so predstavili že na programski konferenci sredi februarja. Trije glavni poudarki iz programa so dostopno zdravstvo brez čakalnih vrst, višje plače z nižjimi davki ter pošteno in pravično sodstvo za vse, so navedli v stranki.

Po njihovih navedbah v programu izpostavljajo 15 ključnih problemov družbe in zanje ponujajo konkretne rešitve, s katerimi želijo "Slovenijo postaviti na zemljevid 15 najbolj uspešnih držav na svetu po kakovosti življenja". "V NSi stavimo na odgovorno politiko. V parlamentu smo glas razuma, zastopamo delavne in poštene ljudi," so še dodali.

Po Bajuku in Novakovi prihaja mlajši Tonin

Avgusta 2000 ustanovljena NSi, ki je nastala po izstopu nekaterih vidnih članov iz združene stranke SLS+SKD, se je prvič v DZ uvrstila oktobra 2000, in sicer z osmimi poslanci, leta 2004 pa jih je bilo z njihove liste izvoljenih devet. Takrat osvojenih 9,09 odstotka glasov je tudi strankin najboljši volilni rezultat na parlamentarnih volitvah doslej.

NSi bo z letošnjo avgustovsko obletnico ustanovitve postala polnoletna, poleg prvega predsednika Andreja Bajuka pa jo je doslej vodila le še Novakova, in sicer od leta 2008. Novakova, ki je na lanskih volitvah predsednika republike prejela 7,24 odstotka glasov, je ob januarskem odstopu z vrha stranke pojasnila, da jih na parlamentarnih volitvah čaka težak izziv, za katerega bo potrebno izredno veliko moči in energije, ki pa ju imajo mladi več. Sama sicer ostaja v stranki in aktivna v politiki, za poslanko bo ponovno kandidirala.

Tonina, ki je bil desna roka Novakove, so nekateri kot njenega naslednika videli že dlje časa. Kot je napovedal ob prevzemu vodenja, bo tudi sam stranko vodil po poti krščanske demokracije, še naprej pa bodo zagovarjali socialno tržno gospodarstvo.


Ne spreglejte: