Ljubljana, torek, 22. januar 2019, 18:27

Škofija Celje ob nedelji svetniških kandidatov v ospredje postavlja slovenskega Maksimiljana Kolbeja

0:00
0:00
Izidor Završnik
Foto © ARO

Škofija Celje vabi v k sveti maši ob praznovanju nedelje svetniških kandidatov. Ob 15. uri se bo v Marijini cerkvi v Celju začela molitvena ura, nato pa bo ob 16. uri slovesno somaševanje duhovnikov celjske škofije s krajevnim škofom Stanislavom Lipovškom. V ospredje bodo postavili lik svetniškega kandidata Izidorja Završnika, za katerega bi lahko rekli, da je slovenski Maksimilijan Kolbe.

V Cerkvi na Slovenskem je enajst svetniških kandidatov, ki so v postopkih na škofijski ravni ali pa so že na kongregaciji ter tudi skupina 24 mučencev komunizma in 5 mučencev nacizma. Med temi je tudi pred 75-timi leti mučeniške smrti ubit mladi duhovnik Izidor Završnik, ki je 10. marca 1943 v mariborskih zaporih dal življenje za svojega sojetnika.

"Ko smo v sredo, 4. aprila 2018, na god sv. Izidorja, obhajali rojstni dan in god našega mladega pričevalca Izidorja Završnika (1917-1943), me je zelo zadela upravičena pripomba napovedovalca Radia Ognjišče, ki je rekel, da je naš svetniški kandidat Izidor Završnik, žal, veliko manj poznan kot njegov poljski kolega sv. Maksimilijan Kolbe. Sestre in bratje, še je čas, da popravimo zamujeno, zato lepo vabim sobrate župnike, da povabite vse vernike, še posebej ministrante, ki naj s seboj prineso liturgična oblačila. Za bogoslužje se bodo skupaj z duhovniki pripravili v Marijini cerkvi pod korom, kjer je dovolj prostora," je poudaril škof Lipovšek.

Izidor Završnik je bil na pepelnično sredo, 10. marca 1943, med jetniki in ko so izbirali talce je bil kot deseti v vrsti izbran tudi mlad fant Franc Žvan. Nato se je Izidor Završnik, ki je stal poleg njega, ponudil, da ga zamenja. Tako je šel v smrt s preostalimi štiriindvajsetimi jetniki. Ustreljene na dvorišču mariborskih zaporov so prepeljali v Gradec in jih tam pokopali. Sicer pa se bodo jutri pri molitvi in med sveto mašo spomnili tudi številnih drugih kandidatov za svetništvo.


Ne spreglejte: