Ljubljana, torek, 22. januar 2019, 17:47

Tone Kuntner z novo pesniško zbirko v počastitev 30-let slovenske pomladi

Večer v Moravčah
Foto © ARO

Priljubljeni slovenski pesnik in velik domoljub Tone Kuntner je v Moravčah predstavil svojo novo knjigo Zamrznjena Pomlad, ki jo posveča 100. obletnici Cankarjeve smrti in 30. obletnici slovenske Pomladi, pa tudi nekaterim drugim okroglim obletnicam zgodovinskih.

Za Radio Ognjišče je o knjigi, ki jo je izdala založba Karantanija povedal: "Slovenska pomlad je edina, ki je dobila svoj končni realni, realistični rezultat, ki se je tako rekoč uresničil. Vse druge pomladi so bile na pol, ali ubite, odsanjane ali pokopane,."

Večer je pripravilo Kulturno izobraževalno društvo Limbar iz Moravč, udeležila pa se ga je tudi poslanka NSi in domačinka Ljudmila Novak, ki je novo pesniško zbirko tudi pozdravila.

Naslov knjige Zamrznjena Pomlad je prispodoba za osamosvojeno Slovenijo, ki je obstala, ‘zamrznila’ v primežu današnjega časa. Knjiga se namreč pomenljivo začenja z Menartovo pesmijo Slovenska pomlad in zaključi s Prešernovo Elegijo svojim rojakom, s čimer Kuntner izrazi svojo zaskrbljenost nad slabo razvito narodno zavestjo in odtujenostjo današnjih rodov od lastnih korenin. Vsebinsko dovršen prozaično-lirični preplet Cankarjevih odlomkov in Kuntnerjevih pesmi je tako iskrena izpoved ljubezni do domovine, ki jo Tone Kuntner zapisuje iz nagiba svojega srca oziroma iz ‘arene življenja’, kakor je rekel Ivan Cankar.

Tone Kuntner
Tone Kuntner

Ljudmila Novak in Tone Kuntner
Ljudmila Novak in Tone Kuntner


Ne spreglejte: