Ljubljana, sreda, 27. marec 2019, 01:32

Večina strank je izbiro junijskega datuma volitev pričakovala

Volilna skrinjica
Foto © ARO

V parlamentarnih strankah v večini spoštujejo odločitev predsednika republike Boruta Pahorja, ki je predčasne parlamentarne volitve razpisal za 3. junij, oziroma so to pričakovali. Kot pravijo, so na volitve, ki bodo blizu načrtovanih rednih pripravljeni, nekateri pa so poudarili, da mora državni zbor pred volitvami odločiti še o nekaj pomembnih vprašanjih.

Bolj kot datum predčasnih volitev je za SMC pomembno dejstvo, da so nanje pripravljeni. »Imamo verodostojen in izvedljiv program ukrepov za vsa temeljna področja družbe in razvoja, imamo ljudi, ki so sposobni soodločati o najpomembnejših vprašanjih naše sedanjosti in prihodnosti in imamo izkušnjo vodenja države skozi celoten mandat, ki si ga bomo zapomnili po tem, da se je v Slovenijo vrnil optimizem in smo začeli znova razmišljati o tem, kako živimo in ne več, kako naj preživimo,« so navedli.

V SDS so navedli, da so »predčasne volitve teden dni pred rednimi volitvami in odstop vlade Mira Cerarja z vsem spremljajočim dogajanjem samo še ena od mnogih volilnih prevar, ki smo jim priča v Sloveniji«. »Zadnje tedne smo tako spremljali obračune med koalicijskimi partnerji in brezglavo koalicijsko vlaganje zakonov na eni strani, hkrati pa smo ponovno doživeli pomanjkanje volje za reševanje bistvenih problemov za slovensko državo, kot je primer NLB in z njo povezanimi sodbami na Hrvaškem. Namesto resnega zaključka mandata smo bili pred volitvami priča le še dodatnemu plenjenju države in davkoplačevalcev,« so dodali.

Iz SD so sporočili, da je odločitev o razpisu volitev v pristojnosti predsednika republike in jo kot tako spoštujejo. Navedli so, da so na volitve pripravljeni, ostajajo pa pri stališču, da bi bilo v največjem interesu države, če bi bile volitve ob prvem možnem roku.

V DeSUS so pričakovali, da bodo volitve 3. junija, da se bo kampanja lahko začela po prvomajskih praznikih. »Na volitve smo že dolgo pripravljeni, tako da teden prej ali pozneje ne igra vloge,« so sporočili.

Za NSi je to legitimna odločitev Pahorja. Ponovili so, da moramo v Sloveniji čim prej dobiti novo, operativno vlado s polnimi pooblastili, ki se bo lotila pomembnih izzivov, ki so pred nami.

V Stranki Alenke Bratušek menijo, da bi volitve tako ali tako bile v začetku junija. Zato to, da je datum predčasnih volitev tako blizu datuma, ko bi imeli redne volitve, po njihovem prepričanju zgolj potrjuje, »da je predsednik vlade Miro Cerar odstopil, da bi se ognil odločitvam o drugem tiru, o plačah v javnem sektorju, odgovornosti glede napak pri upravljanju NLB in odvrnil pozornost s kaosa, ki ga njegova vlada pušča v zdravstvu«.

Po ocenah vodje poslanske skupine Levice Luke Mesca je bolj kot datum volitev bistveno to, kaj bodo do takrat naredili. Spomnil je, da je trenutno v parlamentarni obravnavi več predlogov zakonov, ki čakajo na zakonodajni epilog.

Ne spreglejte: