Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Direktor mlekarne Celeia Jakob: Slovenski trg je odpad za evropske presežke

| 13.04.2018, 17:39

Mlekarna Celeia je leto 2017 sklenila z devetodstotno rastjo prodaje, s tem pa presegla 60 milijonov evrov prihodkov. Prvi mož družbe v lasti zadrug Marjan Jakob je v pogovoru za Radio Ognjišče dejal, da so poslovno leto sklenili pozitivno, dobiček v višini pol milijona evrov pa je primerljiv z letom 2016.

Podjetje surovo mleko na svojem območju odkupuje od okoli 1100 dobaviteljev, ki so združeni v 17 kmetijskih zadrug, tako da je vse mleko, ki ga kot osnovno surovino dnevno pripeljejo v mlekarno, slovensko. Lanski odkup je bil rekorden, več kot 100 milijonov litrov mleka, kar je za odstotek več kot leto prej.

Sicer pa trend rasti odkupa mleka po Jakobovih besedah ni zaznamoval samo njihove mlekarne, pač pa celotno odkupno območje v Sloveniji in EU, kjer se je povprečna cena mleka v letu 2017 povsod zvišala.

V Mlekarni Celeia se lahko pohvalijo z novimi rekordi tudi na področju mlečnih izdelkov, saj so lani predelali šest milijonov litrov mleka več kot leto prej. Proizvodnjo so glede na leto prej povečali pri vseh kategorijah izdelkov, še posebej na področje jogurtov, saj so jih prodali za dobro petino več, pri čemer je narasla zlasti proizvodnja tekočih jogurtov v plastenkah.

V strukturi 60,1 milijona evrov ustvarjenih prihodkov delež prodaje lastne znamke na slovenskem trgu znaša 45,7 milijona evrov, kar je 14 odstotkov več kot leto prej oziroma pomeni 76 odstotkov celotne prodaje, medtem ko so na tujih trgih prodali za 14,4 milijona evrov izdelkov, kar je devet odstotkov več kot leto prej. Prisotni so v enajstih državah, najbolj v Bosni in Hercegovini, Hrvaški, Italiji in Nemčiji.

"V letu 2016 je bilo v slovenski prostor uvoženih 25 tisoč ton sira in to sta sir tako poltrdi kot sveži skupaj, mi pa smo kot največji proizvajalci s 5300 tonami. V Slovenijo pride ogromno mlečnih produktov in proizvodov. Vzrok temu je verjetno v tem, da je slovenski trg nekakšen odpad za evropske presežke, saj se ti presežki dobijo po zelo ugodni ceni in v živilski predelavi se pač uporabljajo uvoženi siri in ne domači, ki so bistveno kakovostnejši," je za Radio Ognjišče dejal Jakop.

36. podelitev priznanj zvestim proizvajalcem mleka

Na današnjem dogodku v Žalcu, ki ga v Mlekarni Celeia organiziramo že 36. leto zapored, smo podelili tudi priznanja zvestim proizvajalcem mleka. Največji proizvajalec med kmetijskimi zadrugami je Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga Slovenj Gradec, ki je v preteklem letu za Mlekarno Celeia proizvedla in prodala kar 26.990.542 litrov mleka. Na drugem mestu je Kmetijska zadruga Šaleška dolina s 14.229.907 litri mleka, na tretjem pa Kmetijska zadruga Šmarje s 13.275.163 litri mleka.

Med posameznimi proizvajalci mleka sta vodilna Harald in Nina Konečnik iz Šentjanža pri Dravogradu z 1.247.508 litri mleka, sledi kmetija Hedl iz Radelj ob Dravi z 890.431 litri mleka, na tretjem mestu po količini proizvedenega mleka pa sta Frančišek in Jožica Rotnik iz Šoštanja s 617.066 litri mleka.

Največji dobavitelji mleka Mlekarni Celeia, z leve proti desni Frančišek Rotnik, Rajko Ternik, Harald Konečnik, Ida Simončič, direktor Marjan Jakob
Največji dobavitelji mleka Mlekarni Celeia, z leve proti desni Frančišek Rotnik, Rajko Ternik, Harald Konečnik, Ida Simončič, direktor Marjan Jakob © www.zelenedoline.si
Nova mlečna kraljica je Monika Rakun

Leta 2018 so pri Mlekarni Celeia ponosno okronali že 11. mlečno kraljico. S svojim znanjem o kmetijstvu in mlekarstvu je žirijo prepričala 20-letna Monika Rakun iz Polzele. V vlogi mlečne kraljice bo Monika spodbujala ljudi k rednemu uživanju mlečnih izdelkov, jih ozaveščala o pomenu zdravega načina prehranjevanja, aktivno promovirala uživanje mleka in mlečnih izdelkov ter ozaveščala o kakovosti domačega, slovenskega mleka brez gensko spremenjenih organizmov.

Monika prihaja iz Polzele in živi na kmetiji, ki je usmerjena v pridelavo mleka. Po maturi na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška v Mariboru svoje izzive uresničuje kot študentka razrednega pouka na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru.

Aktualna Mlečna kraljica ZELENE DOLINE Slovenije, Monika Rakun
Aktualna Mlečna kraljica ZELENE DOLINE Slovenije, Monika Rakun © www.zelenedoline.si

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...