Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 18:46

Kovačič zahteva pošteno kampanjo pred referendumom

Vili Kovačič, pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru
Foto © Tanja Dominko

Začela se je uradna kampanja pred ponovljenim glasovanjem na referendumu o zakonu o drugem tiru, ki bo 13. maja. V kampanji po odločitvi vrhovnega sodišča, ki je izid prvega referenduma razveljavilo, ne bo vlade. Bo pa k podpori zakonu volivce nagovarjal Miro Cerar kot predsednik SMC, skupaj z vodjo projekta Juretom Lebnom. Da predlagani vladni zakon in način gradnje drugega tira nista ustrezna, pa bo pojasnjeval pobudnik referenduma Vili Kovačič.

V tokratni kampanji bo sodelovalo nekoliko manj organizatorjev kot pred prvim glasovanjem, ko se jih je prijavilo 32. Rok, do katerega morajo Državno volilno komisijo obvestiti o vstopu v kampanjo ter odpreti poseben transakcijski račun, se izteče v torek, do včeraj pa jih je to naredilo šest.

V ponovljeni kampanji je pričakovati podobne poudarke kot lansko poletje. Pobudniki referenduma si prizadevajo predvsem za drugačno traso in cenejšo izvedbo projekta od vladnega izračuna, ki je visok skoraj milijardo evrov. Premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar, je danes spet poudaril pomen drugega tira za razvoj slovenskega gospodarstva, medtem ko je Kovačič volivcem sporočil svojo željo po čim večji udeležbi.

Pri tem je bil kritičen do odločitve ustavnega sodišča, ki je zavrnilo njegovo pobudo, s katero si je prizadeval za združitev datuma s parlamentarnimi volitvami: »Udeležba je ključna. To, da mi ustavno sodišče ni dalo možnosti doseganja kvoruma z volitvami, je za nas velika ovira. A ne bomo se vdali. Gremo naprej z novimi argumenti. Bistvo je, da ta tir uveljavlja sistemsko korupcijo na dolgi rok. Cerar je naivno pričakoval, da tega ne bomo opazili. A če se korupcija vgradi v zakon, je ni več. To pa je največja prevara.«

Kovačič zagovarja alternativno različico projekta železniške proge med Koprom in Divačo, ki jo bo skupaj s podporniki v ponedeljek predstavil v Državnem svetu. Prav tako bi projekt, za kakršnega se zavzema, gradili brez finančnega vložka Madžarske. Zahteva »pošten referendum, enakopravno pozicijo z drugo stranjo in potem bo vse v redu«. Če zakon o 13. maja ne bo padel, pa napoveduje vnovično pritožbo na rezultat.

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je v zvezi z začetkom referendumske kampanje dejala, da sredstva, ki jih je komisija že odobrila za drugi tir, ostajajo na voljo. Hkrati je dodala, da bodo v prihodnosti na voljo tudi novi razpisi.

Ne spreglejte: