Ljubljana, ponedeljek, 18. februar 2019, 21:33

Pipistrel na Kitajskem začel z gradnjo letalsko-turističnega parka

Slovesnost ob postavitvi temeljnega kamna letalsko-turističnega parka v Džurongu na Kitajskem
Foto © Pipistrel

Pipistrel je postavil temeljni kamen za letalsko-turistični park na Kitajskem. Skupaj s partnerjem iz te države je malo pred hitro razvijajočim se mestom Džurong blizu Nankinga tako začel graditi tovarno letal in letališče ter večje stanovanjsko naselje s trgovskim centrom. Vrednost naložbe znaša več kot milijardo evrov, ajdovska družba bo dala 350 milijonov evrov.

Celoten kompleks bo zrasel na 135 hektarjev velikem območju. "Od tega jih bo 53 namenjenih stanovanjskemu oziroma bivalnemu delu. Ob približno 1.200 stanovanjih bodo tudi luksuzne vile in nakupovalno središče. Ostalo bo namenjeno izgradnji novega letališča, letališke steze, celotne infrastrukture, letalske tovarne in akademije za letenje," je pojasnil solastnik in direktor Pipistrela Ivo Boscarol. Kot je dodal, gre za koncept povezovanja industrije in stanovanjskega oziroma bivalnega dela. "Tam ljudje živijo zelo blizu svojega delovnega mesta."

Zaradi projekta je Pipistrel skupaj s kitajskim partnerjem ustanovil podjetje, v katerem je Pipistrel 51-odstotni lastnik in njegov kitajski partner 49-odstotni. Ta je zagotovil tudi ostale sovlagatelje v veleprojekt. "Na Kitajskem malih zgodb tako ali tako ni. Če si tam uspešen, je to velika zgodba, če ne te preprosto ni," je poudaril Boscarol.

Ne spreglejte: