Ljubljana, sreda, 27. marec 2019, 01:56

Težave, s katerimi se soočajo mladi, zadevajo vse

Javna tribuna Zbora za republiko o mladih
Foto © SDS

Narod brez mladih nima prihodnosti. To so ugotavljali sodelujoči na nedavni javni tribuni Zbora za republiko. Kot pomembnejša področja, ki so težavna za mlade, so prepoznali šolski sistem ter razmere na trgu dela in na nepremičninskem trgu. Prepričani so, da bi ustrezno ukvarjanje s tem prineslo tudi politično participacijo mladih. Dodali so, da gre pravzaprav za vprašanja, ki zadevajo vse.

Poslanec SDS Žan Mahnič je najprej okrcal vlado Mira Cerarja, ki bi po njegovi oceni lahko bolje poskrbela za mlade - že tako, da ne bi zavračala nekaterih opozicijskih predlogov zakonov s področij šolskega sistema ter razmer na trgu dela in nepremičninskem trgu. Šolski sistem bi moral biti po njegovih besedah urejen tako, da bi bil denar bolj sledljiv, da bi bilo sodelovanje profesorjev v programih Erazmus večje in da bi se visoko šolstvo povezalo z gospodarstvom. Omenil je tudi spodbujanje družinske politike. "Desnosredinske stranke smo tiste, ki vidimo problem demografije kot enega ključnih za prihodnost Slovenije. Tega ne nameravamo rešiti z uvažanjem Arabcev, ampak s slovenskimi mladimi družinami, ki jim bomo dali finančne spodbude."

Rodnost kot velik problem prepoznava tudi predsednik Nove generacije SLS Daniel Valentine. Kot je opozoril, morajo biti ukrepu na tem področju namenjeni večanju slovenske populacije. Težave na trgu dela in beg možganov, tako Valentine, bi morali rešiti s spodbudami za hitro zaposljivost. Kaj želi? "Da bi se z raznimi programi spodbujalo, da bi se mladi čim prej osamosvojili ter bi s tem postali produktiven element družbe in sami sebi v korist."

Da težave mladih in družin še kako zadevajo tudi starejše, je spomnil Aleš Primc iz stranke Glas za otroke in družine. Kot je dodal, se politiki pogosto odzivajo preveč kratkoročno. "Interes vsake države, naše še posebej, da ima čim več otrok. Vzpostaviti moramo pogoje, da se jih bo rodilo čim več. Potem je interes, da so otroci srečni, zdravi in zadovoljni ter se dobro izobražujejo, da s svojo izobrazbo ostanejo doma in nato, če se le da, zaposlijo v gospodarstvu."

Nekdanji minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je ocenil, da mladi težave, ki so v prepoznane v družbi, dojemajo drugače. "Trg dela čutijo močno, prav tako probleme revščine in nerazvitosti države ter vprašanja povezana z monopoli, manj jih skrbi delovanje zdravstva in pokojninskega sistema." Turk zato meni, da so mladi poseben problem, ki zahteva splošne rešitve. Poudaril je tudi vprašanje mladih ter prostovoljnih in civilnodružbenih aktivnosti, saj prav v tem v Sloveniji vidi ogromno rezervo.

Ne spreglejte: