Ljubljana, petek, 20. april 2018, 20:32

Marko Kremžar, ena osrednjih osebnosti slovenske politične emigracij praznuje 90 let

Danes praznuje častitljivih 90 let doktor Marko Kremžar, ki je ena osrednjih osebnosti slovenske politične emigracije. Od leta 1949 živi v Argentini. Deloval je predvsem kot gospodarstvenik in ekonomist, hkrati pa kot eden vodilnih zdomskih politikov.


Cerkev ni dolžna civilnim oblastem prijaviti spolne zlorabe

Slovenska škofovska konferenca na vprašanja medijev pojasnjuje, da Katoliška cerkev upoštevajoč slovensko zakonodajo ni dolžna v vsakem primeru civilnim oblastem prijaviti sum kaznivega dejanja spolne zlorabe, še zlasti ne v primeru, ko domnevna žrtev temu izrecno nasprotuje in se ne želi javno izpostaviti. Če bi Cerkev to storila, bi se žrtve redkeje odločale za prijavo.


Pipistrel na Kitajskem začel z gradnjo letalsko-turističnega parka

Pipistrel je postavil temeljni kamen za letalsko-turistični park na Kitajskem. Skupaj s partnerjem iz te države je malo pred hitro razvijajočim se mestom Džurong blizu Nankinga tako začel graditi tovarno letal in letališče ter večje stanovanjsko naselje s trgovskim centrom. Vrednost naložbe znaša več kot milijardo evrov, ajdovska družba bo dala 350 milijonov evrov.


Večina strank je izbiro junijskega datuma volitev pričakovala

V parlamentarnih strankah v večini spoštujejo odločitev predsednika republike Boruta Pahorja, ki je predčasne parlamentarne volitve razpisal za 3. junij, oziroma so to pričakovali. Kot pravijo, so na volitve, ki bodo blizu načrtovanih rednih pripravljeni, nekateri pa so poudarili, da mora državni zbor pred volitvami odločiti še o nekaj pomembnih vprašanjih.


VIDEO: Težave, s katerimi se soočajo mladi, zadevajo vse

Narod brez mladih nima prihodnosti. To so ugotavljali sodelujoči na nedavni javni tribuni Zbora za republiko. Kot pomembnejša področja, ki so težavna za mlade, so prepoznali šolski sistem ter razmere na trgu dela in na nepremičninskem trgu. Prepričani so, da bi ustrezno ukvarjanje s tem prineslo tudi politično participacijo mladih. Dodali so, da gre pravzaprav za vprašanja, ki zadevajo vse.


Profesor Justin Stanovnik praznuje 90 let življenja

Danes praznuje 90 let življenja profesor Justin Stanovnik. Rodil se je v kmečki družini kot deseti in obenem najmlajši otrok v Lesnem Brdu.


AVDIO: V Mozirski gaj vabi pomladno cvetje, odpirajo se že prvi tulipani

Tulipani znova vabijo v Mozirski gaj. Odprle so se že prve gredice, tradicionalna razstava v parku cvetja bo po besedah tamkajšnjega predstavnika za odnose z javnostmi in vodje marketinga Romana Čretnika najlepša med 20. in 30. aprilom. Ostalo pomladno cvetje obiskovalci lahko občudujejo že zdaj.


Direktor mlekarne Celeia Jakob: Slovenski trg je odpad za evropske presežke

Mlekarna Celeia je leto 2017 sklenila z devetodstotno rastjo prodaje, s tem pa presegla 60 milijonov evrov prihodkov. Prvi mož družbe v lasti zadrug Marjan Jakob je v pogovoru za Radio Ognjišče dejal, da so poslovno leto sklenili pozitivno, dobiček v višini pol milijona evrov pa je primerljiv z letom 2016.


Koncertni abonma Ribnica z željo približati klasiko ljudem tudi izven Ljubljane

V Miklovi hiši v Ribnici bo jutri zvečer ob 19.30 začetek že tretjega koncertnega abonmaja Ribnica, katerega pobudnica je skladateljica Nina Šenk. Tokrat se bo predstavil mednarodno uveljavljen kitarist Mak Grgić, ki živi in deluje v Los Angelesu.


Kovačič zahteva pošteno kampanjo pred referendumom

Začela se je uradna kampanja pred ponovljenim glasovanjem na referendumu o zakonu o drugem tiru, ki bo 13. maja. V kampanji po odločitvi vrhovnega sodišča, ki je izid prvega referenduma razveljavilo, ne bo vlade. Bo pa k podpori zakonu volivce nagovarjal Miro Cerar kot predsednik SMC, skupaj z vodjo projekta Juretom Lebnom. Da predlagani vladni zakon in način gradnje drugega tira nista ustrezna, pa bo pojasnjeval pobudnik referenduma Vili Kovačič.


Novejše novice | Starejše novice