Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Zver od sestanka Slovenije in Hrvaške v Bruslju ne pričakuje veliko

Slovenija | 11.04.2018, 16:53

Tako Slovenija kot Hrvaška nameravata 2. maja v Bruselj poslati svoje predstavnike, ki bodo Evropski komisiji pojasnili stališča o arbitražni razsodbi o meji med državama. Kot je znano, je Ljubljana sprožila postopek proti Zagrebu zaradi nespoštovanja lanske odločitve iz Haaga, sestanek je posledica te poteze. Južna soseda se mora odzvati tudi pisno. Sporočila je, da bo to storila do prihodnjega torka, vztrajala bo, da ne krši prava Evropske unije.

Evropska komisija je po pismu, ki ji ga je marca predala Slovenija, včeraj določila datum ustne obravnave, na kateri naj bi Slovenija in Hrvaška predstavili vsaka svojo plat zgodbe o reševanju mejnega spora. Medtem ko naš zunanji minister Karl Erjavec sestanek razume kot poskus prepričati Zagreb, naj spoštuje in uresniči lansko odločitev Haaga, je evropski poslanec iz vrst Evropske ljudske stranke dr. Milan Zver za naš radio opozoril, da Bruselj tako le sledi pravilom. "Mislim, da želi Evropska komisija na tehnični in strokovni ravni dobiti še nekatera pojasnila z obeh strani."

Od srečanja, na katerega bo Evropska komisija poslala svoje uradnike, ne pričakuje veliko. "Dejstvo je, da je Evropska komisija Sloveniji dala vedeti, da naša mejna zgodba s Hrvaško v tem trenutku ni prvorazredna tema. Glede na to, da bo Evropska komisija isti teden dala ven finančni načrt za naslednjo finančno perspektivo, bo spor med Slovenijo in Hrvaško ostal ob robu dogajanja." Dr. Zver niti ne razume, kaj Slovenija pravzaprav želi doseči. "Evropska komisija je že dala svoje stališče, nikakor pa ne more rešiti mejnega vprašanja med Slovenijo in Hrvaško. Lahko ju le spodbudi k večji medsebojni aktivnosti."

Kot je poudaril dr. Zver, brez pogajanj med državama ne uresničitev arbitražne razsodbe ne rešitev meje z južno sosedo ne bosta mogoči. Za to obe potrebujeta vladi, ki bosta pokazali voljo. "Dokler slovenska in hrvaška vlada ne bosta razumeli, da morata sami konkretno rešiti na stotine odprtih vprašanj, dokler ne bo volje in pripravljenosti, da se to stori, ne bo implementirana arbitražna razsodba in ne rešeno vprašanje meje med državama," je prepričan Zver.

Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...