Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Poslanci še v zadnji poskus imenovanja novega mandatarja, konec tedna le datum volitev

| 11.04.2018, 12:59

Konec tedna bo znano, kdaj bomo na predčasnih volitvah izbirali novo sestavo državnega zbora. Predsednik republike Borut Pahor bo namreč najverjetneje v soboto razpustil parlament in razpisal predčasne državnozborske volitve. Te bodo potekale 27. maja ali 3. junija. Volivci bomo tako novo sestavo državnega zbora že tretjič zapored izbirali predčasno. Medtem pa v državnem zboru poslanci, kljub vladi, ki opravlja tekoče posle hitijo s sprejemanjem zakonodaje, ki pa po besedah Žige Turka le vsa ni tako pomembna.

Z razpisom volitev mora Pahor počakati še na iztek roka, ki ga imajo poslanci na voljo za predlaganje kandidata za mandatarja, ti se bodo na izredni seji sestali danes, ko bo začel teči 48-urni rok za tretji poskus. Če tega ne bo, se bodo poslanci v petek znova zbrali na izredni seji ter ugotovili, da kandidata za novega predsednika vlade ni. Nato pa bo na potezi Pahor, ki mu ustava in zakon o volitvah v državni zbor sicer določata, da se predčasne volitve opravijo najpozneje dva meseca po razpustu, najprej pa v 40 dneh od dneva razpisa. Pahorjeva odločitev o datumu volitev bo odvisna tudi od stališč poslanskih skupin, ki jih bodo za mnenje povprašali v predsednikovem uradu. Večina poslanskih skupin se sicer zavzema za čimprejšnji datum volitev, v največjih parlamentarnih strankah, SMC in SDS, pa so za poznejši datum, da bi državni zbor pridobil še nekaj časa za sprejem nekaterih pomembnih vsebin. Kako pomembne oz. nepomembne so nekatere od teh, je za oddajo "Spoznanje več, predsodek manj" spregovoril nekdanji ministre in zavzet opazovalec družbenega in političnega dogajanja Žiga Turk. "Zdaj na koncu se mi zdi, da gre bolj za to, poskušati opozoriti nase. Poskušati volivce opozoriti nase zato, da bi bil kakšen glas več in se prihaja ven z vsemi mogočimi zakonskimi predlogi. Prejšnji teden sem dobil v roke predloga za ureditev sodelovalne ekonomije in ko prebereš cilje zakona in je cilj zakona seznanitev, je cilj zakona spoštovanje nekih drugih zakonov, skratka stvari, ki bi morale biti na vsak način samoumevne in zagotovo niso zakonska materija. Nekdo pač želi dejati vtis, da je nekaj počel. "

O razpadli koaliciji je dejal, da se precej nenavadno obnaša kot da je opozicija, pri tem omenil tudi stransko Mira Cerarja. "Zdaj ima tudi on možnost, da gre na volitve iz opozicije, kar je po svoje hecno, da je to mogoče. Vse vladne stranke se sedaj delajo kot da so že ves čas v opoziciji in kaj vse bo drugače, ko bodo znova na oblasti."

Ko bo Pahor razpisal volitve, bodo predvidoma prihodnji teden začeli teči roki za izvedbo volilnih opravil. Tedaj bodo volivci že imeli priložnost izraziti podporo posameznim kandidatom, mogoče pa bo tudi že vlaganje kandidatur. Da bo letos precej novih strank poudarja Turk, ki opozarja na previdnost: "Ali lahko računamo, da bodo kaj naredili ali je njihova glavna konkurenčna prednost to, da niso naredili ničesar dosegli, torej nimajo tudi nobene napake."

O novih obrazih v politiki bomo govorili tudi v popoldanskem Pogovoru o, v katerega smo povabili predsednika SDS Janeza Janšo. Zanimal nas bo tudi njegov pogled na delo vladnih strank in s kakšnim programom bo volivce prepričevala SDS.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...