Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 06:37

Hojs: Prepoved totalitarnih simbolov bo uravnotežena, ko bo vključevala tudi rdečo zvezdo

Aleš Hojs
Foto © p. Ivan Rampre

V Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije že nekaj časa zori pobuda za prepoved nacističnih in fašističnih simbolov. V teh mesecih jo predstavljajo po državi, želijo tudi, da bi prerasla v zakonski predlog. Podporo so ji med drugim izrekli v Koordinaciji domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije. Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs je v pogovoru za naš radio poudaril, da bo prepoved totalitarnih simbolov uravnotežena takrat, ko bo vanjo vključena tudi rdeča zvezda.

Da nekdo želi prepovedati nacistične in fašistične simbole, po Hojsovih besedah gotovo velja pozdraviti. S stališčem, da ne sodijo v moderno družbo, se strinjajo tudi v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve. A Hojsa preseneča, od kod je prišla pobuda, ki kroži po naši državi. "Prav šokantno je, da tak predlog dajo tisti, ki nekako 80 let ne pristanejo na to, da smo Slovenci živeli tudi pod tretjim totalitarnim simbolom - rdečo zvezdo." Hojs je spomnil, da je prav ta pomorila največ ljudi evropske civilizacije v 20. stoletju. "Ta predlog vidimo bolj v smislu dodatnega podpihovanja in politične aktivacije starih borcev in z njimi povezane izrojene politične levice."

V Koordinaciji domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije podpirajo pobudo o prepovedi nacističnih in fašističnih simbolov, podobno pričakujejo od vseh političnih strank. Želijo, da bi prišlo do oblikovanja konkretnega zakonskega predloga. Za zdaj odzivov ni bilo slišati, čeprav bo to vprašanje gotovo v ospredju soočenj pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami. "Dvomim, da se kakšna nova stranka, vsaj ta, ki jo omenjajo kot favoritinjo, torej stranka Marjana Šarca, ne bi opredelila, da je za prepoved nacističnih in fašističnih simbolov. A mislim, da je to stranko in tudi vse ostale treba vprašati, ali je oziroma so tudi za prepoved komunističnih simbolov." Šele ko bomo dobili celovite odgovore tudi novih političnih strank, bomo lahko verjeli, da si želijo prepovedati vse totalitarne simbole. "Da njihova dejanja in namere niso le v služenju aktualni politični oblasti."


Ne spreglejte: