Ljubljana, ponedeljek, 15. oktober 2018, 22:20

Saj nisem tako mislil

Navajeni smo bili, da se je pri nas doma dosledno govorila resnica, v pogovoru pa se je uporabljalo le očitna in preverljiva dejstva. Ne spomnim se, da bi otroci kdaj zalotili starše, da bi se nam lagali ali sfrizirali resnico, če tudi je bila neprijetna. Zato je bilo doma kdaj pa kdaj tudi malo panike, saj smo se venomer morali soočiti z življenjem, kakršno je bilo, mnogokrat zaradi lastne neumnosti in neodgovornosti tudi z izgubami. In kot smo rekli: pojesti je bilo treba tudi prismojene žgance. Zelo neprijetno.


Kolikokrat na teden k verouku?

Z mesecem septembrom se je zaključil čas brezskrbnih počitniških dni, začelo se je novo šolsko leto. Tudi življenje v naših družinah se je znova utirilo v stare ritme. Izpopolnjujemo urnike obveznosti in različnih dejavnosti. Marsikdo se je znašel na točki preloma, ali jo bo njegov otrok še obiskoval ali bo zaradi vse večjih zahtev naredil piko in končal z udeležbo. Ob tem si mislim, hvala Bogu, da župniki niso trenerji.


Slovenci bomo, tako kot sam Marjan Šarec, v naslednji letih živeli ponovno razklani in ujeti v demagoški boj

Najučinkovitejši sistem za zagotavljanje miru med socialnimi skupinami naj bi predstavljale države. So sredstvo za delujoč kompromis.


Naša vzgojna katastrofa

Pred nami je začetek novega šolskega leta. Zato je potrebno reči nekaj besed na račun izrivanja vzgoje iz slovenske šole. Naša šola je lep primer tako imenovanega industrijskega modela šole. Značilno zanj je troje: prvo – v čim krajšem času strpati v glave učencev čim več podatkov, številk, formul in druge učne snovi; drugo – spodbujanje učencev k učenju v glavnem s pomočjo ocen in točk, ne pa s podžiganjem njihove žive radovednosti in tretje – zanemarjanje vzgojne naloge šole.


Šola brez glave

Slovenski šolski sistem je več kot dvajset let zaznamovan z Gabrovo ideološko reformo, ki je nihče ne upa resno odpraviti, ker je dejansko sivi stric slovenskega šolstva še vedno Gaber in druščina.


Razčlovečiti človeka in odnose?

September je spet tu. Zdi se, da smo še včeraj hodili naokrog lahkotno poletno, z mislimi večinoma pri počitniških doživetjih. Šolsko in katehetsko leto spremeni dnevni tok tudi tistim, ki doma nimajo šoloobveznih. September je vsako leto znova pač mesec sprememb. Težko je izpustiti iz rok počitnice.


Različni vatli tožilstva pri dr. Kendi in dr. Strehovcu

"Mnogo dobrega smo opustili in slabega storili" ob rojstvu Republike Slovenije, ker v pravosodju nismo opravili prepotrebnega reza med totalitarnim in demokratičnim sodstvom. Državljani namreč še kako čutimo, da je enakost pred zakonom v naši državi le na papirju. Povsem nemočni smo se sprijaznili s stanjem, kakršno je. Le v anketah je še moč zaznati nezadovoljstvo in nezaupanje v pravosodje.


Kdo je v ozadju napadov na papeža?

V medijih je v teh v ponedeljek odmevala novica o nekdanjem nunciju v Združenih državah Amerike, nadškofu Carlu Mariji Viganoju, ki papeža Frančiška poziva k odstopu. Po njegovih besedah naj ne bi bil dovolj učinkovit, ko gre za preganjane storilcev spolnih zlorab v ZDA. Postavlja pa se vprašanje, zakaj je poročilo objavil ravno ob sklepu Svetovnega srečanja družin.


Tašča in zet v kuhinji

Ko sem v reviji Reporter prebral članek o tašči novega predsednika vlade, Marjana Šarca, sem si najprej rekel, ja, tako izgleda v običajni, normalni slovenski družini, ki ni obremenjena z nobenimi kolektivnimi travmami družinskih in narodovih delitev. Normalno je, da nekdo kuha v protokolu in tam doživi prijazne politike, ki so, če so kolikor toliko normalni, vsi hvaležni za dobro hrano. Če kje, potem prav ob hrani ni prostora za ideološke in politične spore.


Bo 29. oktober postal državni praznik, ki bo spominjal na prve slovenske državotvorne poteze

29. oktobra 1918 je razglašena Država Slovencev, Hrvatov in Srbov s Slovencem dr. Korošcem kot njenim prvim predsednikom.


Novejše novice | Starejše novice