Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Alfie (foto: splet)
Alfie

Sodniki znova zavrnili Alfiejeva starša

Svet | 26.04.2018, 11:16 Marjana Debevec

Angleški sodniki so znova zavrnili prošnjo Alfiejevih staršev, ki so prosili, da bi ga lahko premestili v Italijo. Deček pa medtem še vedno vztraja in tako tiho nasprotuje tistim, ki so odločili, da mora umreti. Tako naši družbi, kjer je pomembno samo to, kar je koristno, pošilja pomembno sporočilo. Povejmo še to, da je sodnik Anthony Hayden, ki je vodilni v odločanju o Alfiejevem primeru, po poročanju Domovine in portala Lifesite član skupine lezbijk in gejev. Je pa tudi soavtor knjige o homoseksualnih odnosih in njihovi zahtevi po posvojitvi otrok.

Velika podpora malemu Alfieju z vseh koncev sveta ni uspela niti malo vplivati na tiste, ki imajo moč odločati o njegovem življenju. Prizivno sodišče je znova zavrnilo prošnjo staršev, da dečka odpeljeta v Italijo. Dovolijo mu le, da se vrne domov. Ob tem sodniki trdijo, da je to za Alfiejevo največje dobro in da je tukaj interes staršev drugotnega pomena. Niso pa pojasnili, kako lahko država odloči, kaj je v otrokovem največjem interesu. Ta je po njihovem mnenju v nasprotju z željami staršev, ki hočeta svojega otroka le pospremiti do naravne smrti.

»Kakšna država postajamo?«

Starša ne razumeta te trdovratnosti sodnikov in sicer kljub temu, da je vatikanska bolnišnica Bambino Gesu' pripravljena kriti vse stroške prevoza in zdravljenja in da je italijanska vlada Alfieju podelila državljanstvo. Odvetnik staršev je med razpravo vzkliknil: »Ne pustite Alfieja umreti od lakote! Kakšna država postajamo?!«.

Po 36. urah stradanja dobil hrano

Deček, ki bo 9. maja dopolnil dve leti, sicer že od ponedeljka od 23.17, kljub drugačnim napovedim zdravnikov, diha sam. Potem ko so videli, da vendarle še živi, so mu bili prisiljeni dodati tekočino, po 36-ih urah pa so se odločili, da mu bodo dali tudi hrano.

Oče Thomas je povedal, da se mali Alfie še naprej bori za življenje. Čeprav je imel popoldne dihalno stisko, se je potem njegovo stanje stabiliziralo. »Dokler se on ne bo vdal, se tudi mi ne bomo«, je zatrdil Thomas. Dečkova teta pa je pozvala k iskanju prenosljivih respiratorjev.

Bolnišnica ni hotela dati kisikove maske

Alfie trenutno dobiva kisik preko maske, ki so jo staršema priskrbeli zdravniki od zunaj, saj jima je bolnišnica ni hotela dati.

Don Gabriele Brusco, ki bedi ob starših pa je za Tg2000 povedal, da je Alfie danes malo slabši kot včeraj, tudi zato, ker tako dolgo ni dobil hrane. Obenem pa se znova navaja dihati, saj je bil več mesecev na umetnih pljučih. Duhovnik je povedal tudi, da ga starša večkrat prosita, naj položi roko na dečkovo glavo in moli zanj. V sobi je veliko medvedkov, križev in rožnih vencev. Prej so imeli tudi en kavč, ki pa so ga včeraj odstranili, tako da je Alfiejev oče moral spati na tleh.

"Še hujši smo od Špartancev!"

Alfie v teh dneh postaja simbol tiste kulture uporabi in zavrzi, o kateri pogosto govori papež Frančišek. Otrok brez glasu je postal glas na milijone nedolžnih, ki nimajo glasu. Papež Frančišek je večkrat posredoval zanj in prosil, naj naredijo vse, kar je mogoče, da ga pripeljejo v Rim. Osebno se je srečal z dečkovim očetom in kasneje o njem odločno spregovoril pri splošni avdienci.

Življenje tega dečka, ki se nekaterim zdi nekoristno, je ganilo srca mnogih. Ob tem nam na misel prihajajo papeževe besede ob nedavnem obisku Pietrelcine, ko je med drugim dejal: »Kdor skrbi za najmanjše, je na strani Boga in premaga kulturo uporabi in zavrzi, ki nasprotno poveličuje močne, zavrača pa nekoristne in uboge. Kdor ima raje majhne, oznanja preroštvo življenja proti prerokom smrti vseh časov, tudi današnjim, ki zavržejo ljudi, zavržejo otroke, ostarele, zato, ker niso več koristni.

Vedno me je pretreslo, ko je učiteljica pri zgodovini pripovedovala, kako so Špartanci prizadetega otroka vrgli z vrha hriba, da takšnih otrok ne bi bilo. Takrat smo otroci govorili: 'Kakšna krutost!'. Bratje in sestre, mi delamo isto in sicer še bolj kruto in z več znanosti. Tisti, ki ni koristen, ki ne proizvaja več, je zavržen«, je še dejal papež Frančišek.

Sodnik Hayden s svojo knjigo
Sodnik Hayden s svojo knjigo © Lifesite News

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...