Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 20:12

Sodnik: Alfie se lahko vrne domov, ne sme pa v Italijo

Alfie v maminem naročju, potem ko so mu vzeli kisik
Foto © Vatican news

Sodnik Hayden je zdravnikom v liverpoolski bolnišnici naročil, naj preučijo, ali je možno, da se 23-mesečni Alfie Evans vrne domov. Izključil pa je možnost, da bi ga prepeljali v Rim. Zdravniki pravijo, da za odločitev potrebujejo od tri do pet dni. Pravijo pa tudi, da jih je strah protestnikov, ki se pred bolnišnico zavzemajo za dečkovo življenje in da naj bi zato bil prevoz domov otežkočen. Alfie medtem s pomočjo kisikove maske še vedno diha sam. Je pa za zdaj brez hrane, dobiva le tekočino.

Omenjeni sodnik je med razsodbo, ki jo je izrekel malo pred 19. uro, obsodil vse, ki so v oporo staršem bolnega dečka, saj jima po njegovem mnenju dajejo lažno upanje. Pred bolnišnico pa je že pripravljen primerno opremljen aeromobil, v katerem Alfieja čakajo zdravniki iz vatikanske bolnišnice Bambino Gesu', da bi ga prepeljali v Italijo. Na delu je tudi diplomacija.

Spomnimo, da so Alfieja Evansa po odloku sodnika Haydena v ponedeljek ob 22.30 odklopili od aparatov, ki so mu dovajali kisik, hrano in tekočino. Čeprav so zdravniki zatrdili, da bo v nekaj minutah umrl, deček še vedno živi. Oče Thomas je po devetih urah zahteval, naj mu vstavijo vsaj dotok tekočine, sicer bo umrl zaradi izstradanja. Gre za močne besede komaj 21-letnega očeta, ki se neutrudno kot lev bori za življenje svojega sina.

V bolniški sobi z Alfijem je poleg očeta Thomasa in matere Kate tudi duhovnik Gabriele Brusco. Sobo, kot tudi celotno bolnišnico straži približno 30 policistov. Pred bolnišnico še vedno vztraja približno 200 Alfijevih podpornikov.

Poleg papeža Frančiška, ki se je že večkrat javno zavzel za dečkovo življenje, se je danes oglasil tudi predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. Po njegovih besedah bo moč ljubezni premagala cinizem tistih, ki so dečka odklopili iz naprav.

Papež pa je sinoči v tvitu zapisal: "Ganjen zaradi molitev in velike solidarnosti z malim Alfiejem Evansom znova pozivam k temu, da bi prisluhnili trpljenju staršev in uslišali njuno prošnjo, da se poskusijo tudi druge oblike zdravljenja."

Spomnimo, da je papež dečkovega očeta Thomasa sprejel v sredo dopoldne. Takrat mu je slednji zaupal bojazen, da je v ozadju vsega želja po legalizaciji evtanazije in da bi z zaščito njunega sina obvarovali tudi druge otroke.


Ne spreglejte: