Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 05:50

Papež Frančišek: Jezus nas ozdravlja s tem, ko za nas daruje svoje življenje

Papež Frančišek.
Foto © RV/AP

Bogoslužje današnje četrte velikonočne nedelje nam želi odkrivati našo istovetnost učencev Vstalega Kristusa. Tako je svoj opoldanski nagovor začel papež Frančišek. Kot je nadaljeval, v Apostolskih delih beremo o Petrovi izjavi o izvoru ozdravitve hromega, ki se je zgodila v Jezusovem imenu. Dejal je: "V nikomer drugem ni odrešenja; zakaj pod nebom ljudem ni dano nobeno drugo ime, po katerem naj bi se mi rešili." Sveti oče je množico na Trgu svetega Petra v Vatikanu vprašal: "Kdo je Jezus, ki ozdravlja? V čem je njegovo ozdravljanje? Od česa ozdravlja in s pomočjo kakšnih drž?"

Papež Frančišek je jasno in prepričljivo dejal: "Odgovor na vsa ta vprašanja najdemo v evangeliju, kjer Jezus pravi: Jaz sem dobri pastir. Dobri pastir da svoje življenje za ovce. (Jn 10,11) Ta Jezusova osebna predstavitev ne more biti skrčena na čustveno sugestijo, ki nima nobenega konkretnega učinka!" Jezus po besedah svetega očeta ozdravlja s tem, da je pastir, ki da življenje. "S tem, ko Jezus za nas daruje svoje življenje, pravi vsakemu: Tvoje življenje je zame tako dragoceno, da svoje življenje dam za to, da te rešim. In prav to, da svoje življenje daruje, ga naredi za vrhunskega Dobrega pastirja, za njega, ki ozdravlja, za Njega, ki nam omogoči živeti lepo in rodovitno življenje."

V evangeliju zvemo, pod kakšnimi pogoji nas Jezus lahko ozdravi in nam pomaga k veselemu in rodovitnemu življenju. Pojasni namreč, da pozna svoje in njegovi poznajo njega, kakor Oče pozna Sina in Sin pozna Očeta (prim. Jn 10,14-15). "Jezus ne govori o spoznanju razuma, temveč o osebnem odnosu posebne ljubezni, vzajemne nežnosti, ki je odsev notranjega odnosa ljubezni med njim in Očetom. To je drža, po kateri se uresničuje živ odnos z Jezusom: pustiti mu, da nas On spozna. Ne se zapreti vase, ampak odpreti se Gospodu, da nas bo spoznal. On je pozoren do vsakega od nas, do vseh globin pozna naše srce, znane so mu naše odlike in tudi naše hibe, načrti, ki smo jih uresničili in upanja, ki so se razblinila," je pojasnil papež Frančišek.

Sveti oče je prav tako znova zatrdil, da nas Jezus sprejema takšne kot smo, tudi z našimi grehi, da bi nas ozdravil in jih odpustil. Vodi nas z ljubeznijo, da lahko hodimo tudi po neprehodnih poteh, ne da bi se izgubili, saj nas na njih Jezus sam spremlja.

Ob koncu opoldanskega nagovora se je papež Frančišek obrnil na Marijo s prošnjo, naj nam pomaga zoreti v vse močnejšem odnosu z Vstalim Kristusom. Njena priprošnja naj podpre tudi vse, ki jih Gospod kliče, naj zaradi Božjega kraljestva zapustijo vse, da bi na klic velikodušno in vztrajno odgovarjali.

Svetemu očetu so se pri molitvi Raduj se, Kraljica nebeška na oknu apostolske palače pridružili štirje novi duhovniki. Dopoldne jih je v vatikanski baziliki posvetil 16. Stari so med 26 in 41 let, prihajajo iz Italije, Hrvaške, Indije, Vietnama, Mjanmara (nekdanje Burme), Kolumbije in Salvadorja ter z Madagaskarja.


Ne spreglejte: