Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 05:49

Tonin dobil poln mandat za vodenje NSi, verjame v uspeh na volitvah v DZ

Predsednik NSi Matej Tonin
Foto © NSi

Matej Tonin je postal tretji predsednik NSi. Strankini delegati so mu na kongresu v Grosupljem namenili 93-odstotno podporo. Tonin se zaveda odgovornosti, ki so mu jo naložili. Že v nagovoru pred izvolitvijo je poudaril, da je NSi stranka z vsebino in delovnimi ljudmi ter da z njo v vladi Slovenija lahko postane ena od 15 najuspešnejših držav sveta. Delegati NSi so potrdili tudi posodobljen strankin program do leta 2022. NSi ima nov izvršilni odbor, prav tako je znana strankina lista kandidatov za volitve v državni zbor, na kateri ni večjih presenečenj.

Na kongresu v Grosupljem je glasovnico oddalo 372 delegatov. Tonina jih je podprlo 345, 27 glasovnic je bilo neveljavnih. Tonin je obljubil, da bo v prihodnjih tednih s svojo ekipo naredil vse, da bo pokazal, kako je NSi stranka prijaznih in delovnih ljudi, ki imajo radi Slovenijo. Že v nagovoru pred izvolitvijo je poudaril, da ta lahko postane ena od 15 najuspešnejših držav sveta, če bo NSi v novi vladi. "Slovenija mora postati dežela priložnosti in zadovoljnih ljudi," je poudaril. Zatrdil je, da NSi ne bo vstopila v katerokoli vlado. Sodelovati namerava v tisti, ki bo naravnana razvojno. Upa, da bo 3. junija, ko bomo v Sloveniji izbirali nove predstavnike ljudstva, stranka dobila to možnost. Volivce je pozval, naj ne nasedajo paroli, da so vsi isti. "Nismo vsi isti. Med nami so izjemno pomembne razlike. V NSi stranko gradimo na vrednotah. Iz teh izhaja vsa naša vsebina, vse, kar počnemo. Na drugi strani imate instant stranke, ki so bolj ali manj prazne lupine. Njih ne povezujejo vrednote, ampak interes biti zraven, ko se bo delilo," je bil oster.

Po Toninovi oceni je bilo zadnje desetletje za državo izgubljeno, po predčasnih parlamentarnih volitvah je tako treba nadaljevati drugače, boljše. V NSi tako želijo strožje prestajanje zapornih kazni, boljši pregon gospodarskega kriminala in pri tem enake vatle za vse. Ena njihovih prvih potez v zdravstvu bi bila reforma, po kateri bi bilo to področje dostopno vsem. Z znižanjem davčnih bremen bi zagotovili povišanje povprečne neto plače za 50 evrov. Ukinili bi vse javne službe, ki obstajajo samo zaradi uradnikov, na področju socialne politike bi spremenili sistem socialnih transferjev na način, da ne bodo razvrednotili dela. Ker želijo v NSi zajeziti staranje prebivalstva, se zavzemajo za uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka za vsakega otroka do 18. leta starosti. Na področju zunanje politike je Tonin poudaril povrnitev podpore zahodnih zaveznikov, ki jo je s pretiranim približevanjem Rusiji po njegovem mnenju izgubil zdajšnji zunanji minister Karl Erjavec. Begunsko krizo je treba po Toninovih besedah reševati na izvoru.

"Živimo na prelepem koščku zemlje, zato se moramo pogovarjati in kljub razlikam živeti skupaj. Ko se bomo še medsebojno spodbujali in se veselili uspeha drug drugega, bomo končno vedeli, da nam je uspelo," je prepričan. Verjame tudi, da bo kmalu prišel čas, ko bodo krščanski demokrati prevzeli odgovornost za vodenje države. "Srečno Slovenija, Bog te živi," je Tonin sklenil skoraj uro trajajoč nagovor. V njem se je spomnil tudi prejšnjih dveh predsednikov - Andreja Bajuka in Ljudmile Novak.

Tudi ta je stopila za govorniški pult. Ponosna je, ker se je stranka z njo na čelu vrnila v parlament, ponosna je, ker je bila nosilka zakona o prikritih vojnih grobiščih, in ponosna je, ker lahko NSi z mirno vestjo preda naprej. "Ker je v dobri kondiciji, ker je stabilna, ker je kredibilna, ker ima najboljši program, ker ima odgovorne ljudi, ki predvsem želimo, da bi Slovenija napredovala, da bi bila dobra mati svojim hčeram in sinom, našim vnukom, ker ima rešitve za vse izzive, ki nas čakajo," je naštela. Novakova s predsedniške funkcije odhaja zadovoljna, ker je NSi pod njenim vodstvom napredovala, se utrjevala in postala priznana stranka. "Ko izbiramo novo vodstvo, lahko rečem, da so marljivi, da so res iskali rešitve in da se zavedajo, da so prevzeli veliko odgovornost, zato se morajo maksimalno potruditi. To delajo, zato imajo tudi mojo podporo," je še dodala.

Novakova je ena od članic novega izvršilnega odbora NSi. V njem so še strankini poslanci Jožef Horvat, Jernej Vrtovec in Iva Dimic ter Alojz Sok in Martin Mikolič. Delegati so potrdili še program NSi do leta 2022, ki s konkretnimi rešitvami odgovarja na15 ključnih problemov družbe. Prednostne naloge temeljijo na treh ciljih - v NSi so namreč prepričani, da v prihodnjem štiriletnem mandatu potrebujemo pravično domovino, močno gospodarstvo in varno življenje. V Grosupljem so se predstavili tudi strankini kandidati za volitve v državni zbor. Na listi so vsi strankini poslanci in poslanke, glavni tajnik Robert Ilc in podpredsednik Valentin Hajdinjak. Tonin bo kandidiral v volilnem okraju Kamnik.


Ne spreglejte: