Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 06:02

AVDIO: Nadškof Anton Stres na Brezjah obhajal zlato mašo

p. Robert Bahčič in nadškof Anton Stres
Foto © www.marija.si

Svoj zlati duhovniški jubilej je danes v svetišču Marije Pomagaj na Brezjah obhajal upokojeni ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres. Ob njem se je po poročanju spletne strani narodnega svetišča zbralo manjše število prijateljev in znancev, ki so nadškofa Stresa spremljali skozi leta njegovega službovanja.

V pridigi, ki se je nanašala na evangelijski odlomek, je nadškof poudaril pomen spreobrnitve Savla, ki je kasneje postal Pavel in njegove vloge pri širjenju krščanske vere. Po Pavlovi zaslugi je krščanstvo postala vera za vsakega človeka, ki si tudi danes želi slediti Jezusovim naukom, so zapisali na spletni strani marija.si.

Na tem mestu je poudaril tudi pomen človeka s poslanstvom z imenom Ananija. Človek, ki je po svoji naravi in pojavi povsem preprost človek je poslan, da pripomore k spreobrnjenju kasneje svetniškega človeka. Ker najpogosteje preprosti ljudje s svojo pripadnostjo Jezusu Kristusu drugim kažejo pot.

Na koncu svete maše je nadškof Stres pojasnil zakaj svoj jubilej obhaja na današnji dan. Takrat pred pol stoletja, je bil čas po veliki noči, in mladi duhovnik je bil doma na velikonočnih počitnicah. Takratni nadškof Jožef Pogačnik ga je 20. aprila 1968 ob 6.30 uri posvetil v svoji kapeli v Ljubljani. Naslednji dan je s svojimi sorodniki poromal na Brezje k Mariji Pomagaj, kjer je daroval svojo prvo mašo po posvečenju. Že naslednji dan pa je zaradi študijskih obveznosti moral zapustiti rodno Slovenijo in oditi nazaj v Pariz. In kot je na koncu dejal: "Tudi mi ne vemo kakšne načrte ima Bog z nami, pomembno je, da vestno izpolnimo to kar nam vedno znova naroča."

Vir: Marija Pomagaj

Zlato mašo je nadškof Anton Stres danes obhajal pri Mariji Pomagaj
Zlato mašo je nadškof Anton Stres danes obhajal pri Mariji Pomagaj


Ne spreglejte: