Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 06:04

Papež: Sredozemlje naj bo gostoljubna barka miru

Papež v Molfetti
Foto © vaticannews.va

Papež Frančišek je ob 25. obletnici smrti škofa Tonina Bella poromal v njegovo rojstno mesto Alessano na jugu Italije in v škofijo Molfetta, ki jo je vodil. Škof Tonino Bello, za katerega teče postopek za beatifikacijo, je Cerkev približal ljudem, bil je znan po svojem prizadevanju za mir in pomoči ubogim. To so bile tudi glavne točke papeževih nagovorov.

Papež je v Alessanu molil na grobu škofa Tonina Bella in pozdravil njegove sorodnike, nato pa na bližnjem trgu nagovoril približno 20 tisoč vernikov. Za don Tonina so bili revni bogastvo Cerkve. S tem Cerkev opominja, da se ne sme udinjati trenutnim mogočnežem, iskati privilegijev in lagodnega življenja. Kot je dejal papež - Cerkev, ki je blizu revnim, ostane vedno naravnana na Božji kanal.

Ob dejstvu, da jug Italije sprejema ljudi z juga sveta, pa jih je spodbudil, naj bodo vedno okno upanja. »Sredozemlje naj ne bo napet bojni lok, ampak gostoljubna barka miru,« je dejal papež, ki je opozoril, da vojna povzroča revščino, revščina pa vojno.

Pri sveti maši v Molfettu je poudaril, da moramo biti kristjani prinašalci upanja, po maši ne moremo živeti zase, ampak za druge. Tako je živel don Tonino. »Sanjal je Cerkev, ki je lačna Jezusa in ki ne prenese posvetnosti, Cerkev, ki vidi Kristusovo telo v neudobnih tabernakljih revščine, trpljenja in osamljenosti.« Kot je dejal papež, evharistija ne prenese nedejavnosti. Če ne vstanemo od mize, ostane nedokončan zakrament.


Ne spreglejte: