Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papež v Molfetti (foto: vaticannews.va)
Papež v Molfetti

Papež: Sredozemlje naj bo gostoljubna barka miru

Cerkev po svetu | 20.04.2018, 13:37 Marta Jerebič

Papež Frančišek je ob 25. obletnici smrti škofa Tonina Bella poromal v njegovo rojstno mesto Alessano na jugu Italije in v škofijo Molfetta, ki jo je vodil. Škof Tonino Bello, za katerega teče postopek za beatifikacijo, je Cerkev približal ljudem, bil je znan po svojem prizadevanju za mir in pomoči ubogim. To so bile tudi glavne točke papeževih nagovorov.

Papež je v Alessanu molil na grobu škofa Tonina Bella in pozdravil njegove sorodnike, nato pa na bližnjem trgu nagovoril približno 20 tisoč vernikov. Za don Tonina so bili revni bogastvo Cerkve. S tem Cerkev opominja, da se ne sme udinjati trenutnim mogočnežem, iskati privilegijev in lagodnega življenja. Kot je dejal papež - Cerkev, ki je blizu revnim, ostane vedno naravnana na Božji kanal.

Ob dejstvu, da jug Italije sprejema ljudi z juga sveta, pa jih je spodbudil, naj bodo vedno okno upanja. »Sredozemlje naj ne bo napet bojni lok, ampak gostoljubna barka miru,« je dejal papež, ki je opozoril, da vojna povzroča revščino, revščina pa vojno.

Pri sveti maši v Molfettu je poudaril, da moramo biti kristjani prinašalci upanja, po maši ne moremo živeti zase, ampak za druge. Tako je živel don Tonino. »Sanjal je Cerkev, ki je lačna Jezusa in ki ne prenese posvetnosti, Cerkev, ki vidi Kristusovo telo v neudobnih tabernakljih revščine, trpljenja in osamljenosti.« Kot je dejal papež, evharistija ne prenese nedejavnosti. Če ne vstanemo od mize, ostane nedokončan zakrament.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...