Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Odločen ne pedofiliji (foto: vaticannews.va)
Odločen ne pedofiliji

Čilski škofje v Vatikan od 14. do 17. maja

Svet | 21.04.2018, 07:05 Marjana Debevec

Pričakovani obisk čilskih škofov v Vatikanu je po navedbah čilskega dnevnika La Tercera predviden med 14. in 17. majem. Papež Frančišek je pretekli teden napisal večstransko pismo Čilski škofovski konferenci, v katerem prosi odpuščanja za napačno oceno škandala o spolnih zlorabah v tamkajšnji Cerkvi. Obenem vabi 32 škofov v Vatikan, da bi z se njimi temeljito pogovoril o škandala, poroča Družina.

Čilski škof Alejandro Goic iz Rancague je člane škofovske konference, deležne kritike, pozval, naj še enkrat premislijo o svojem odklonilnem odnosu do zahteve po odstopu. Slednji je napreč posameznikova odgovornost, je zatrdil. Eden izmed škofov je tako že napovedal, da je pripravljen ponuditi svoj odstop, če ga bo za to »v dobro Cerkve« prosil papež Frančišek.

Spomnimo, da je v središču škandala škof Juan Barros iz Osorna, ki mu očitajo, da je bil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja kot mlad duhovnik priča spolnim zlorabam s strani duhovnika Fernanda Karadime, vendar je o njegovem početju molčal. Barros je doslej vse obtožbe zanikal. Ena izmed žrtev, Juan Cruz, je že leta 2015 napisal pismo papežu Frančišku, v katerem je natančno opisal zlorabo.

Zaradi vsega tega je papež v Čile poslal svojega predstavnika nadškofa Scicluno, ki je pripravil kar 3200 strani dolgo poročilo. Temu je sledilo povabilo škofov v Vatikan, pa tudi napovedano srečanje treh žrtev zlorab, med katerimi bo tudi Cruz, s papežem Frančiškom prihodnji konec tedna.

Na načrtovanem srečanju papeža s čilskimi škofi pa naj bi predelali celoten škandal; govorili bodo predvsem o drugih domnevnih storilcih, o molku ter o napačnih in enostranskih informacijah, ki so prihajale v Vatikan.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...