Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 05:45

Čilski škofje v Vatikan od 14. do 17. maja

Pedofilija
Foto © Radio Vatikan

Pričakovani obisk čilskih škofov v Vatikanu je po navedbah čilskega dnevnika La Tercera predviden med 14. in 17. majem. Papež Frančišek je pretekli teden napisal večstransko pismo Čilski škofovski konferenci, v katerem prosi odpuščanja za napačno oceno škandala o spolnih zlorabah v tamkajšnji Cerkvi. Obenem vabi 32 škofov v Vatikan, da bi z se njimi temeljito pogovoril o škandala, poroča Družina.

Čilski škof Alejandro Goic iz Rancague je člane škofovske konference, deležne kritike, pozval, naj še enkrat premislijo o svojem odklonilnem odnosu do zahteve po odstopu. Slednji je napreč posameznikova odgovornost, je zatrdil. Eden izmed škofov je tako že napovedal, da je pripravljen ponuditi svoj odstop, če ga bo za to »v dobro Cerkve« prosil papež Frančišek.

Spomnimo, da je v središču škandala škof Juan Barros iz Osorna, ki mu očitajo, da je bil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja kot mlad duhovnik priča spolnim zlorabam s strani duhovnika Fernanda Karadime, vendar je o njegovem početju molčal. Barros je doslej vse obtožbe zanikal. Ena izmed žrtev, Juan Cruz, je že leta 2015 napisal pismo papežu Frančišku, v katerem je natančno opisal zlorabo.

Zaradi vsega tega je papež v Čile poslal svojega predstavnika nadškofa Scicluno, ki je pripravil kar 3200 strani dolgo poročilo. Temu je sledilo povabilo škofov v Vatikan, pa tudi napovedano srečanje treh žrtev zlorab, med katerimi bo tudi Cruz, s papežem Frančiškom prihodnji konec tedna.

Na načrtovanem srečanju papeža s čilskimi škofi pa naj bi predelali celoten škandal; govorili bodo predvsem o drugih domnevnih storilcih, o molku ter o napačnih in enostranskih informacijah, ki so prihajale v Vatikan.


Ne spreglejte: