Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 05:48

Dan Zemlje: V skrbi za skupni dom

Tolminska korita
Foto © gore-ljudje

Praznujemo svetovni dan Zemlje, kar je priložnost, da se vsi zavedamo pomena ohranjanja in spoštovanja svojega skupnega doma. Katoliška Cerkev se pridružuje temu dnevu z molitvenimi srečanji in spominom pri svetih mašah. Papež Frančišek je ohranjanju stvarstva posvetil tudi svojo okrožnico z naslovom Hvaljen moj Gospod. V odgovor nanjo je po vsem svetu nastalo veliko pobud in dejavnosti. Med njimi tudi tri poti, ki jih načrtujejo slovenske uršulinke.

Uršulinke so se ob izidu papeževe okrožnice o ohranjanju stvarstva spraševale, kaj storiti, da bi jo bolj približale ljudem. Tako se je rodila ideja Laudato si’ na poti. Najprej so pripravili pot po Škofjeloškem hribovju, ki vključuje večdnevni pohod.

»En uvod, ki je bil na našem srečanju zelo bistven je bil ta, da vsebino Hvaljen moj Gospod – v skrbi za skupni dom, pogovarjati se za mizo, ali pa to živeti na poti, je razlika. Drug uvod je bil pa povezan tudi z izkušnjami, da šele, ko dvakrat prespiš, dejansko to vpliva malo tudi na tvoj način življenja. Pri tej skrbi za skupni dom namreč dejansko gre za klic po spremembi načina življenja«, je povedala s. Meta Potočnik.

Uršulinke so k sodelovanju povabile Aleša Čerina, ki ima veliko izkušenj s tega področja.

»Skupinska dinamika je čisto drugačna, ko je človek na poti v neki skupini več dni. Pomembno se mi zdi tudi, da damo ljudem izkušnjo skupnega preprostega več dnevnega bivanja, druženja. Ta dinamika, jaz vidim, ko gremo s skavti, z družino, šele drugi, tretji dan, se lahko odrine na globoko

Sestre uršulinke tako želijo v treh letih vsebino papeževe okrožnice Laudato si’ predstaviti na način, ki vključuje hojo, opazovanje in vaje v naravi, molitev, branje in pogovor. Metoda je primerna za eno ali več družin hkrati, za posameznike ali manjše skupine. Hodite lahko od enega do štiri dni, priporočajo pa vsaj eno nočitev, prejeli pa boste tudi poseben priročnik, ki vas bo v marsičem izzval. Možno je tudi, da si za duhovno spremstvo na poti izberete kakšnega duhovnika ali redovnico.


Ne spreglejte: