Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 06:31

Alfie: Aktivirala se je vatikanska diplomacija

Alfijev oče, Tom Evans pri papežu
Foto © vaticannews.va

Za premestitev malega Alfieja Evansa iz liverpoolske v vatikansko bolnišnico Bambino Gesu si bo poleg slednje prizadevalo tudi vatikansko državno tajništvo. »Obstajajo zakonodajne in pravne ovire. Bomo videli, ali jih je možno preseči,« je za Vatican News dejal italijanski škof Francesco Cavina, ki je pomagal organizirati včerajšnje srečanje med papežem in Alfiejevim očetom, hkrati je bil pooblaščen, da je vezni člen med družino Evansa in državnim tajništvom. Danes bo znana tudi odločitev sodišča v Franciji, kjer zdravniki želijo prekiniti umetno hranjenje in vnos tekočin 41-letnemu Vincentu Lambertu. Papež je včeraj in v nedeljo omenil tudi njegov primer.

Nenavadna izjava angleške škofovske konference

Nekaj ur zatem, ko je papež pri sredini splošni avdienci poudaril, da je Bog edini gospodar življenja, se je prvič v primeru Alfieja oglasila tudi škofovska konferenca Anglije in Wellsa.

A ta je izrazila prepričanje, da »vsi, ki sprejemajo in so sprejemali težke odločitve v zvezi s primerom Alfieja Evansa, to delajo z integriteto in za Alfiejevo dobro, kakor ga sami najbolje razumejo«. Nenavadna izjava ob dejstvu, da je naša dolžnost narediti vse, da bi zavarovali življenje, kot je dejal papež.

Škofovska konferenca je hkrati zavrnila kritike, ki so se v javnosti pojavile v zvezi z bolnišnico Alder Hey v Liverpoolu in njenim obravnavanjem resno bolnih otrok. Po njenem mnenju mora sedaj bolnišnica Bambino Gesu britanskemu sodišču predstaviti medicinske razloge, da v Alfiejevem primeru naredi izjemo.

Prizadevanje vatikanske bolnišnice

»Težko je razumeti, zakaj ne dovolijo premestitve,« je za časopis Avvenire dejala predsednica vatikanske pediatrične bolnišnice, Mariella Enoc. Po njenem prepričanju bi morali starši prevzeti odgovornost za zdravljenje otroka.

Tudi škof Cavina ne razume britanskega stališča. Po njegovem mnenju je onkraj človeške logike. Enocova, ki se je včeraj srečala z Alfiejevim očetom, je izrazila pripravljenost, da osebno odpotuje v Liverpool in se sreča z vodstvom tamkajšnje bolnišnice, sicer pa so napisali pismo britanski bolnišnici in pravnikom.

V podporo Lambertu 70 zdravnikov

Medtem se je z izjavo v francoskem časopisu Le Figaro za življenje Vincenta Lamberta zavzelo 70 zdravnikov specialistov, ki poudarjajo, da gre tudi v tem primeru za poskus evtanazije.


Ne spreglejte: