Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 20:47

Ali se naši otroci znajo pravilno pokrižati?

Papež pozdravlja mlade v Čilu
Foto © Vatican news

"Ko se pokrižamo, sebi in drugim sporočimo, komu pripadamo in kdo želimo biti."

Papež Frančišek je prejšnjo sredo končal svoja premišljevanja o pomenu svete maše in začel kateheze o zakramentih. Danes je nadaljeval razmišljanje o svetem krstu, ki ga je zaradi velikega bogastva, ki ga vsebuje, treba vedno na novo odkriti, je poudaril. To, kar se zgodi med obredom svetega krsta, namreč nakazuje na celotno duhovno dinamiko življenja krščenih.

Dar, ki smo ga prejeli pri svetem krstu, nas spodbuja, da nanj odgovorimo v okoliščinah, v katerih se danes nahajamo, je poudaril papež. Znova nas je vse povabil, naj se pozanimamo za datum našega krsta, saj je to naš drugi rojstni dan.

Sicer pa je pri katehezi razlagal sam začetek obreda svetega krsta, med katerim najprej povemo ime krščenca. Tudi Bog vsakega kliče po imenu. »Krst v nas prižge osebni poklic živeti kot kristjani, ki se potem razvija vse življenje. Zahteva pa oseben in ne izposojen odgovor, kopiraj in prilepi.«

Vere tudi ne moremo kupiti, ampak jo prejmemo v dar, ki prihaja od zgoraj, je poudaril sveti oče. Velik del kateheze je posvetil znamenju križa, ki ga novo krščencu naredimo na čelo. Starše je znova opozoril, naj otroke naučijo pravilno narediti znamenje križa.

»Večkrat sem videl otroke, ki ne znajo prav narediti znamenja križa. Vi starši, stari starši, botri, jih morate naučiti, da bodo znali dobro narediti križ. Gre namreč zato, da ponovimo tisto, kar se je zgodilo med krstom«, je dejal Frančišek.

Križ izraža to, kar smo: naše govorjenje, razmišljanje, gledanje in delovanje je v tem znamenju. »Ko se pokrižamo zjutraj, pred obroki, pred nevarnostjo, v obrambi pred zlom, zvečer pred spanjem, s tem sebi in drugim sporočimo, komu pripadamo in kdo želimo biti«. Družine je še povabil, naj v svojih domovih uredijo kropilnike z blagoslovljeno vodo, da se bodo njeni člani pokrižali pred odhodom od doma in ob prihodu.


Ne spreglejte: