Ljubljana, nedelja, 18. avgust 2019, 05:12

Čilske žrtve spolnih zlorab v Vatikanu 28. in 29. aprila

Juan Carlos Cruz
Foto © Twitter račun Cruza

Tri žrtve spolnih zlorab v Čilu, Juan Carlos Cruz, James Hamilton in José Andrés Murillo, bodo papeža obiskale 28. in 29. aprila. Cruz je za ameriško tiskovno agencijo AP povedal, da se bodo s Frančiškom srečali posamezno in kot skupina, v tem času pa bodo bivali v domu sv. Marte v Vatikanu.

Konec maja bodo v Rim prišli tudi vsi čilski škofi, ki bodo s papežem govorili o prikrivanju zlorab in enostranskih informacijah. V zvezi s tem se je v središču pozornosti znašel čilski kardinal Francisco Javier Errazuriz, sicer član sveta kardinalov, ki papežu svetujejo pri reformi rimske kurije. Dejal je, da papežu ni posredoval napačnih novic, saj med njegovimi nalogami ni bilo to, da ga obvešča o tem. Omenjene tri žrtve so v odzivih na tviterju zapisale, da je žalostno videti, kako nekateri poskušajo krivdo pripisati drugim, namesto da bi priznali napako.

Zaslišanje v primeru kardinala Pella

V Avstraliji se je medtem končalo štiritedensko zaslišanje prič v primeru vodje vatikanskega Tajništva za ekonomijo, kardinala Georga Pella. Po besedah njegovega odvetnika, je Pell tarča lažnih obtožb o spolnih zlorabah z namenom, da bi bil kaznovan za kazniva dejanja drugih duhovnikov. Sodišče bo 1. maja odločilo, ali so dokazi dovolj trdni, da se primer nadaljuje pred poroto.

Ne spreglejte: