Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Nadškof Stanislav Zore (foto: P. Ivan Rampre/RV)
Nadškof Stanislav Zore | (foto: P. Ivan Rampre/RV)

Nadškof Zore: Na Božji klic se je potrebno odzvati

Slovenija | 15.04.2018, 09:33 Andrej Šinko

Pri sv. Jožefu na Poljanah v Ljubljani so pripravili 1. vseslovensko srečanje očetov, mož in sinov pod geslom »Tukaj sem, pošlji mene«. Zbrani so prisluhnili številnim pričevanjem in predavanju p. Vilija Lovšeta, sveto mašo pa je daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

V pridigi je poudaril, da živimo v družbi, kjer je vedno manj življenja, vedno manj veselja, vedno manj varnosti, vedno manj občutka, da je pred nami prihodnost, in vedno manj notranjega miru, ki ga potrebujemo, da živimo življenje v odnosih z drugimi, s seboj in z Bogom.

Nadškof Zore je poudaril, da je prav zato pomembno, da slišimo Božji klic. Po njegovih besedah ta v moških zaživi trikrat. Najprej, ko zaživimo kot moški in ko vsak dan znova z veseljem, pripravljenostjo in potrebnim zdravim ponosom odgovarjamo na ta klic.

Po besedah nadškofa Zoreta je drugi klic tisti, ki nas kliče v odnose. Bodisi v poročenost ali pa v življenje posvečeno Bogu v duhovništvu. Za nekatere je to tudi klic v samsko življenje v služenju skupnosti. Tudi tukaj je pomembno, da se odzovemo z vso pripravljenostjo in z vsem srcem, je dejal nadškof Zore.

Tretji pa je klic dajati in varovati življenje. Objeti življenje in se ga veseliti, ne kot izpolnitev samega sebe, ampak kot daritev samega sebe, je zaključil nadškof.

 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...