Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež Frančišek priznal resne napake v zvezi s spolnimi zlorabami v čilski Cerkvi

Svet | 12.04.2018, 16:20

Papež Frančišek je poslal pismo škofom v Čilu. V njem je priznal, da je zagrešil resne napake pri oceni in razumevanju položaja zaradi prikrivanja spolnih zlorab v tamkajšnji Cerkvi. Skrbno je prebral poročilo preiskovalca za ta primer, malteškega nadškofa Charlesa Sciclune, in njegovega pomočnika Jordija Bertomeua, ki ju je poslal v južnoameriško državo, kjer sta se srečala z žrtvami. Tem se želi sveti oče tudi osebno opravičiti, prav tako namerava v Vatikan poklicati čilske škofe.

Papež je pismo podpisal na drugo velikonočno nedeljo, ki je tudi nedelja Božjega usmiljenja. Vsebino sta na tiskovni konferenci v Čilu razkrila predsednik in generalni tajnik tamkajšnje škofovske konference, škofa Santiago Silva in Fernando Ramos, pismo je objavil tudi Vatikan.

Frančišek je potrdil, da pričevanja, ki sta jih zbrala nadškof Scicluna in duhovnik Bertomeu, brez dodatkov ali olepšav razkrivajo številna križana življenja. Kot je dodal, sam zaradi tega občuti veliko bolečino in sram. Ob tem je priznal lastno odgovornost, ker je zaradi pomanjkanja resničnih in uravnoteženih informacij napačno ocenil in razumel položaj. Vse, ki jih je užalil, je prosil za odpuščanje. Upa tudi, da bo v prihajajočih dneh to lahko storil tudi osebno, saj naj bi nekatere žrtve prišle na srečanje z njim.

Sveti oče se je strinjal s čilskimi škofi, da so trenutne razmere med drugim lahko priložnost za ozdravitev ran, ki ne prenehajo krvaveti v celotni čilski družbi. Poudaril je tudi potrebo po molitvi. Čilske škofe je v težkem položaju ponižno povabil tudi k sodelovanju in pomoči pri oblikovanju korakov za vnovično vzpostavitev cerkvene edinosti v južnoameriški državi s ciljem po najboljših močeh popraviti škodo in krivice. Kot je dodal, bo v Vatikanu z njimi razpravljal v bratskem ozračju ter brez predsodkov ali vnaprej oblikovanih stališč. Čilski škofje bodo papeža obiskali tretji teden v maju, kot so sporočili v izjavi za javnost, je njihova naloga, da se kaj takega nikoli več ne ponovi.

Prek družbenega omrežja Twitter so se oglasile tudi žrtve. James Hamilton, Juan Carlos Cruz in Jose Andres Murillo so pozdravili Frančiškovo pismo. Spomnili so, da so grehi čilske Cerkve prizadeli mnoge. Kot so dodali, bodo njihova dejanja še naprej usmerjena v doseganje ničelne tolerance na področju spolnih zlorab in njihovega prikrivanja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...