Ljubljana, četrtek, 18. april 2019, 14:52

Referendum o zakonu o drugem tiru brez dvoma 13. maja, Kovačič razočaran

0:00
0:00
Drugi tir
Foto © Rok Mihevc

O zakonu o drugem tiru bomo brez dvoma spet odločali 13. maja. Ustavni sodniki so namreč zavrnili pritožbo pobudnika referenduma Vilija Kovačiča na sklep Državne volilne komisije o datumu ponovljenega glasovanja. Kovačiča to žalosti.

"Računal sem, da bosta zmagala zdrava pamet in premislek o tem, da začnemo stvari urejati drugače kot do zdaj," je bil v prvem odzivu za naš radio razočaran Kovačič. Opozoril je na tendenco k čim manjši udeležbi na referendumu. "Cilj mora biti čim večja udeležba. Če bo večja legitimnost, bo z njo podprta tudi legalnost." Kovačič ne razume povsem, komu je v interesu manjša udeležba na referendumu, še posebej, ker velja kvorum na rezultat. "Pri kvorumu na rezultat je absurdno zahtevati ločene referendume, če jih je mogoče izpeljati skupaj z volitvami. To možnost se lahko uzakoni ali jo določi ustavno sodišče," je poudaril. "Očitno tega ni želelo. Je pač politično instrumetalizirano." Odločitev ustavnega sodišča ni bila soglasna, saj je odklonilno ločeno mnenje spisal Klemen Jaklič, delno ločeno mnenje je podal Marko Šorli. "To sem si predstavljal, a vse moram še natančno pregledati," je dodal Kovačič.

Kovačič: To ne sme biti tekma na en gol

Predsednik stranke Davkoplačevalci se ne damo bo šel na referendum tudi v teh pogojih, a bo zahteval enako obravnavo tako nasprotnikov kot podpornikov zakona o drugem tiru. "To ne sme biti tekma na en gol, kot je bila do zdaj," je bil jasen. Če z rezultatom ne bo zadovoljen, Kovačič napoveduje novo pritožbo. Ko bo izčrpal vse pravne možnosti v Sloveniji, se namerava Kovačič obrniti na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

Državljan K. se bo soočil z državljanom C.

Sam projekt je po Kovačičevi oceni namenjen demonstracijskemu efektu prve lopate. "Nič o razvoju ne drži," je bil kritičen. Pozitivno stran vidi v tem, da se bo sam kot državljan K. v referendumski kampanji lahko soočil z državljanom C., pri čemer je imel v mislih premierja, ki opravlja tekoče posle. "To težko čakam," nam je zatrdil Kovačič.

Ne spreglejte: