Ljubljana, sreda, 27. marec 2019, 01:32

Papež misijonarjem usmiljenja: Bodite preprosti duhovniki, poslušni Svetemu Duhu!

Papež je nagovoril misijonarje usmiljenja
Foto © vaticannews.va

Papež Frančišek je v avdienco sprejel približno 550 misijonarjev usmiljenja z vsega sveta, ki so imeli v jubilejnem letu usmiljenja pri spovedi enake pristojnosti kot Apostolski sedež. Papež se je za podaljšanje njihovega mandata odločil zaradi številnih pričevanj o spreobrnjenjih v tem času. Kot je dejal, Bog namreč potrebuje ljudi, ki bodo svetu prinašali sporočilo Njegovega odpuščanja in usmiljenja. Srečanja sta se iz Slovenije udeležila p. Robert Bahčič in p. Silvin Krajnc.

Papež je misijonarjem usmiljenja dejal, da so sodelavci Boga, sodelavci usmiljenja. To pa pomeni, da morajo živeti usmiljeno ljubezen, ki so jo sami prvi doživeli. Duhovnik se mora zavedati, da Bog naredi prvi korak. Ko torej spovedanec pristopi k zakramentu sprave, je Božja milost že na delu. Duhovnik jo mora podpreti in ji omogočiti, da se izpolni. Papež je opozoril, da včasih duhovnik s svojim obnašanjem spovedanca oddalji, namesto da bi ga približal. Poudaril je, da mora spovednik ljudi odpirati upanju. Pri sveti maši pa je spregovoril o tem, kako morajo misijonarji usmiljenja svojo službo živeti na osebni in skupnostni ravni.

»Ne gre za to, da postanete obsedeni duhovniki, skoraj tako, kot bi bili varuhi neke izjemne karizme. Biti morate normalni, preprosti, krotki, uravnovešeni duhovniki, sposobni nenehno pustiti se preroditi Svetemu Duhu.«

Tako Cerkev kot svet potrebujeta usmiljenje, da bi edinost v Kristusu prevladala nad hudičevim negativnim delovanjem, ki razdvaja, je dejal papež. A kot je dodal, edinost brez usmiljenja nima moči, da bi se konkretno udejanjila tako v življenju kot v zgodovini.

Misijonarji usmiljenja so torej prvi poklicani k vnovičnemu prerojenju od zgoraj in so, kot je dejal papež, potrjeni v poslanstvu, da vsem ponudijo znamenje Vstalega Jezusa.

Ne spreglejte: