Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek

Papeževa nova apostolska spodbuda o svetosti

Cerkev po svetu | 06.04.2018, 10:18 Marta Jerebič

Papež Frančišek je napisal novo apostolsko spodbudo, ki jo bodo v Vatikanu predstavili v ponedeljek. Govori o poklicanosti k svetosti v današnjem svetu in nosi naslov Veselite in radujte se. Frančišek je v svojem pontifikatu že večkrat spregovoril na to temo.

Svetniki niso super ljudje niti niso rojeni popolni, je na praznik vseh svetih leta 2013 dejal papež Frančišek. So kot vsakdo izmed nas, osebe, ki so živele normalno življenje z radostmi in bolečinami, napori in upanji. Njihovo življenje se je spremenilo, ko so spoznali Božjo ljubezen in začeli služiti drugim. Trpljenje in nasprotovanja so prenašali brez sovraštva ter na zlo odgovarjali z dobrim.

Papež je v več nagovorih poudaril, da je vsak kristjan poklican k svetosti. »Vsak življenjski stan vodi k svetosti,« je dejal pri katehezi 19. novembra 2014. Doma, na ulici, na delu, v Cerkvi, v določenem trenutku in v svojem življenjskem stanu je odprta pot k svetosti. Ko živimo z ljubeznijo in dajemo lastno krščansko pričevanje pri vsakodnevnih opravkih, smo poklicani, da postanemo sveti, je dejal.

Veselite in radujte se bo peti večji dokument Frančiškovega pontifikata. Okrožnico Luč vere je začel že Benedikt XVI., Frančišek jo je dopolnil in je izšla junija 2013, maja 2015 je izšla okrožnica Hvaljen moj Gospod o skrbi za skupni dom, napisal pa je tudi dve apostolski spodbudi: novembra 2013 Veselje evangelija in marca 2016 Radost ljubezni.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...